Actualitate
Regulamentul privind trotinetele electrice intră în vigoare mâine. Ce amenzi primesc cei care nu îl respectă?
Regulamentul pentru trotinetele electrice operate de firme private intră în vigoare începând de luni, 16 noiembrie. La ce trebuie să fie atenți utilizatorii și ce amenzi prevede regulamentul?
Regulamentul privind trotinetele electrice intră în vigoare mâine. Ce amenzi primesc cei care nu îl respectă?
Primul regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate prin platforme online în regim self-service intră în vigoare luni, 16 noiembrie, în municipiul Cluj-Napoca. Acesta prevede condițiile în care un operator poate implementa serviciul în oraș, spațiile unde este interzisă staționarea acestora și amenzile aferente nerespectării acestor prevederi.
Regulamentul a fost aprobat de consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca în ședința de marți, 3 noiembrie. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 23 de voturi „pentru”.
Ce prevede regulamentul?
Regulamentul stabilește, în primul rând, locurile în care este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori a acestora, după ce în oraș a apărut un val de reclamații privind parcarea lor, în luna august. Clujenii au postat atunci imagini cu trotinete lăsate la voia întâmplării pe trotuare, în stații de autobuz sau chiar pe trecerea de pietoni. Așadar, conform regulamentului, staționarea trotinetelor electrice operate de firme private este interzisă în următoarele locații:
- Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 m;
- În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație;
- Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
- În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
- În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 m înainte și după trecerea de pietoni;
- În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
- Pe spațile verzi;
- În intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții;
- În zona acceselor auto și pietonale;
- Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
- Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.
Reguli speciale pentru trotinete, pe trotuare mai înguste de doi metri
În cazul trotuarelor cu lățimea de minim 2 m, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.
De asemenea, se arată că amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice este permisă pe zonele pietonale, în locații retrase care să nu împiedice accesul la diverse amenajări.
Operatorul, obligat să ridice trotinetele parcate ilegal. În caz contrar, sunt ridicate de RADP
Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public
Mai mult, regulamentul impune operatorului să ridice trotinetele staționate în locațiile interzise în maxim 120 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica taxa de ridicare al cărei cuantum a fost stabilit prin Hotărâre a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca. Astfel, tarifele aprobate sunt următoarele:
- 75,39 lei/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de ridicare a trotinetelor de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca;
- 16,56 lei/zi/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de depozitare a trotinetelor ridicate de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.
Totodată, operatorii privați sunt obligați prin regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.
Amenzi de la 200 la 2.500 de lei
Regulamentul prevede o serie de amenzi, în special pentru parcarea ilegală. Amenzile pentru cei care nu respectă măsurile sunt fixate la 200 - 400 de lei. De asemenea, operatorii care nu le ridică în 120 de minute din aceste locuri interzise vor fi pasibili de aceleași sancțiuni.
Amenzi între 1.000 de lei și 2.500 de lei sunt prevăzute pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciul Siguranță circulației din cadrul din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dispunându-se totodată și ridicarea acestora de pe domeniul public, prin RADP dar și amplasarea pe domeniul public de către operatori a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în baza documentației depuse, și în aceast caz ele urmând a fi ridicate de RADP. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către Poliția Locală Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI
„Verde” pentru regulamentul privind trotinetele electrice. Ce prevede forma finală a acestuia?