Actualitate

Pasagerii de pe Aeroportul Cluj pot spune „adio” cozilor. Echipamente de securitate de ultimă generație, de anul viitor

Noi echipamente de securitate de ultimă generație vor fi instalate pe Aeroportul Internațional Cluj, care vor permite accesul în zona restricționate cu lichide.

Pasagerii de pe Aeroportul Cluj pot spune „adio” cozilor. Echipamente de securitate de ultimă generație, de anul viitor Pasagerii de pe Aeroportul Cluj pot spune „adio” cozilor. Echipamente de securitate de ultimă generație, de anul viitor

 

 


Începând cu anul viitor, pasagerii de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca vor putea călători cu lichide în bagajele de mână și nu vor mai fi nevoiți să scoată laptopurile, la controlul de securitate. Aceste lucruri vor fi posibile după instalarea unor echipamente de securitate de ultimă generație, achiziționate de Aeroport printr-un proiect pe fonduri europene.

 


Directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a declarat, pentru Monitorul de Cluj, că noile echipamente vor crește gradul de securitate din cadrul aeroportului, dar și confortul pasagerilor.

„După instalarea echipamentelor de securitate, pasagerii nu vor mai trebui să scoată din bagaj lichidele, aerosolii sau electronicele mari, cum ar fi laptopurile. Sunt echipamente moderne, de ultimă generație, în premieră în România, Aeroportul Internațional Cluj fiind printre primele din Europa care instalează astfel de echipamente. De asemenea, prin echipamentele pentru bagajele de mână și pentru bagajele de cală, crește nivelul de asigurare a securității aeroportuare”, a spus David Ciceo.


Pentru folosirea echipamentelor, agenți ai Brigadei Antitero și ai Serviciului Român de Informații (SRI) vor beneficia de instruire specială.

„Având în vedere că sunt echipamente foarte complexe, trebuie instruiri corespunzătoare a personalului. Aceste aparate vor fi operate de către specialiștii brigăzii Antitero, serviciul român de Informații. Considerăm că acestea vor fi operaționale la sfârșitul lunii ianuarie 2020”, a mai spus Ciceo.


Avantaje pentru pasageri: economisesc timp și bani

Pe lângă faptul că timpul de procesare a pasagerilor va fi redus la jumătate, călătorii vor economisi bani, întrucât nu vor mai fi nevoiți să cumpere băuturile la suprapreț din interiorul zonei restricționate a aeroportului.

„După montarea acestora, pasagerii nu mai trebuie să scoată lichidele și electronicele din bagajul de mână, ceea ce reduce foarte mult timpul de procesare. De asemenea, fiind aparate moderne, operatorii SRI nu mai trebuie să vadă fiecare bagaj. Unele bagaje vor fi verificate doar de către echipamente. Avem un sistem automat de revenire a tăvilor, astfel încât este un mare avantaj pentru personalul care le operează. În ceea ce privește pasagerii, montarea echipamnetelor va duce la o reducere la jumătate a timpului de procesare, pentru că majoritatea au laptopuri care trebuiau scoase separat. Va fi o fluidizare și un avantaj deosebit de mare. Un alt avantaj pentru pasageri ține de faptul că din păcate, nu numai pe aeroportul Cluj, ci în toate aeroporturile, apa și sucurile sunt destul de scumpe în zonele restricționate. După montarea noilor echipamente, ei pot călători cu apa adusă de acasă, vor face și o economie”, a mai spus directorul aeroportului.


Primele echipamente au ajuns deja pe Aeroportul Cluj

Primele echipamente de securitate de tip standard C3 pentru procesarea pasagerilor și a bagajelor de cabină au ajuns la Aeroportul Cluj în urmă cu o săptămână, restul urmând a fi livrate până la finalul lunii noiembrie. Noile echipamente vor fi utilizate pentru controlul de securitate începând cu anul viitor.

Obiectivul proiectului este realizarea unui sistem integrat de control de securitate al bagajelor de cabină la cel mai înalt standard stabilit de Conferința Europeană a Aviației Civile (ECAC), pentru detectarea articolelor interzise în bagajul pasagerilor.

Echipamentele au fost achiziționate în cadrul Proiectului „Echipamente scanare bagaje de mână standard C3 cu sistem integrat automat de management / returnare a tăvilor”, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 29.641.623,44 lei din care 98% reprezintă fonduri europene, iar 2% este contribuția Aeroportului Cluj.

CITEȘTE ȘI

Se reiau zborurile de pe Aeroportul Cluj spre 14 destinații, în luna decembrie. VEZI LISTA

 

 

abonare newsletter