Actualitate

Fără petreceri sau colindat de sărbători. Arafat: „Dacă merg la colindat, să nu intre în case”

Autoritățile recomandă oamenilor ca de sărbători să fie atenți la respectarea regulilor sanitare. Raed Arafat a spus că după Crăciun și Revelion este posibil ca numărul de infectări cu COVID-19 să crească.

 

 


Raed Arafat recoamndă românilor să se ferească de locuri aglometare în perioada sărbătorilor și să respecte regulile sanitare. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că după sărbători este posibil ca numărul de cazuri cu noul coronavirus să crească, din cauza petrecerilor sau chiar a unor tradiții care presupun contactul între persoane.

 


Arafat recomandă tuturor românilor să își petreacă sărbătorile de Crăciun și Revelion într-un număr cât mai restrâns, și dacă se poate doar cu familia.

„Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă.


Sunt recomandări pe care le dăm. Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei.

Bineînțeles, aici, cine dorește să riște, există o limită care poate să meargă către ea. Pot să meargă, pot să participe la diferite acțiuni, dar vor fi reguli care vor fi foarte stricte pe aceste acțiuni”, a spus Raed Arafat pentru știrileprotv.


Cât despre tradițiile de Crăciun, cum ar fi colindatul, Arafat a specificat că riscul de transmitere a virusului este foarte mare, mai ales dacă se va umbla din casă în casă.

„Nu etnologii tratează oamenii la spitale și nu etnologii se vor îmbolnăvi și nu părinții lor se vor îmbolnăvi, decât dacă vor merge la colindat. Noi am zis că - și eu am zis asta, personal - că nu este recomandat să se facă, pentru că asta însemană plimbare între mai multe case, mai multe apartamente, mai multe grupuri de oameni. Asta înseamnă transmitere. (...) Adică te duci la colindat la case în care sunt persoane în vârstă, după care te trezești după o săptămână, persoanele respective în terapie intensivă”, a explicat Arafat, pentru sursa citată.


„Măcar dacă se face colindatul, să nu se intre în casă. Adică să se facă afară, să iasă cine este colindat afară, să discute acolo. Acum, să spun că să poartă mască, da. Dacă e afară trebuie să poarte mască. Dar atenție la acest aspect, pentru că poate într-adevăr să ducă la o problemă. Dacă colindatul este făcut afară, nu se intră în casă, nu este un contact îndelungat în casă, este, normal, riscul mai mic. Dacă se intră în casă și vorbim de colindatul între prieteni, care se intră unii la alții și stau și se plimbă de la casă la alta la toți prietenii lor, riscul este foarte mare”, a mai adăugat Arafat.

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Începând de mâine, 14 decembrie, se prelungește starea de alertă în România, precum și stabilirea unor mîsuri care se aplică pe durata acesteia și combaterea efectelor provocate de pandemie.

Pe lângă restricțiile deja existente, se va adăuga una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Concluzia este una singură. Aceste sărbători de iarnă sunt marcate de epidemia de Covid-19, iar autoritățile se tem că - după Crăciun și Revelion - numărul de îmbolnăviri în România ar putea crește.

Prin urmare, aceste sărbători de iarnă se vor defășura pe timp de pandemie, iar autoritățile se tem că după Crăciun și Revelion, numărul de infectări cu COVID-19 ar putea crește.

CITEȘTE ȘI:

Sărbătorile pe timp de PANDEMIE. Iohannis, anunț despre cum vom sărbători Crăciunul în acest an

Ultimele Stiri
abonare newsletter