Actualitate

Ajutor de stat pentru 5 aeroporturi afectate de criza COVID-19. 8 milioane de lei vin la Aeroportul Cluj

Aeroporturile din cinci județe vor primi ajutor de stat în valoare totală de 21,32 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

 

 


Aeroporturile regionale din județele Cluj, Iași, Sibiu, Dolj și Bacău vor primi ajutor de stat în valoare totală de 21.324.000 de lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19 și cauzate direct de această pandemie. 

 


Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj va beneficia singur de o sumă de 8 milioane de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro) pentru acoperirea unor pierderi înregistrate ca urmare a crizei COVID-19.

Aeroporturile cu peste 200.000 de pasageri vor primi bani de la stat

În luna noiembrie, Asociația Aeroporturilor din România a înaintat Ministerului Transporturilor și Ministerului Lucrărilor Publice o cere pentru aprobarea unei scheme de ajutor și pentru aeroporturile regionale, cu un trafic situat între 200.000 - 3.000.000 pasageri/an, acestea nefiind cuprinse în schemele pentru ajutor de stat anterioare.


„Prin Asociația Aeroporturilor din România am pregătit o schemă de ajutor, s-a făcut o analiză. A fost realizată de Consiliul Concurenței și aprobată de Comisia Europeană. Am făcut demersuri către Ministerul Finanțelor pentru alocarea acestor. Este vorba de aproximativ 21,4 milioane de lei pentru 5 aeroporturi din România care au peste 200.000 de pasageri pe ani. Cele care au sub 200.000 de pasageri se încadrează pe altă schemă de ajutor. Pentru Cluj, punctual, este prevăzută o sumă de aproximativ 8 milioane de lei. Banii urmează să se acorde consiliilor județene cu această destinație de la bugetul de stat”, a declarat pentru monitorulcj.ro David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Ajutorul se acordă sub formă de alocări de la bugetul de stat, prin bugetul local al județelor. Sumele urmează să fie transferate din bugetele județelor în bugetele regiilor autonome subordonate, în baza cererii pe propria răspundere formulată de beneficiar depusă la sediul furnizorului ajutorului de stat, care este însoțită de un raport care fundamentează necesarul de ajutor de stat pe baza pagubelor efective înregistrate ca urmare a pandemiei de COVID-19 și cauzate direct de această pandemie.


Sumele acoperă pierderile cauzate de criza COVID-19

În cadrul schemei de ajutor de stat sunt eligibile costurile pentru acoperirea pierderilor aeroporturilor cauzate de reducerea activităților specifice, în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a restricțiilor de trafic impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARSCoV-2, determinate prin raportare la rezultatele înregistrate în perioada similară a anului 2019.

„Ajutoarele se acordă pentru perioada menționată, însă scăderile s-au menținut și după. Pe noiembrie, la nivelul aeroporturilor din România, s-a înregistrat o scădere a traficului aerian de 85% și bineînțeles că și veniturile au scăzut corespunzător. Pe Aeroportul Cluj, am luat măsuri începând din martie, de reducere a costurilor. E o perioadă foarte dificilă, dar am demostrat că reușim să gestionăm această criză. Lucrăm acum cu companiile aeriene la relansarea traficului, care sperăm să fie din martie, anul viitor. La nivelul traficului din 2019, estimăm că vom reveni în 2024-2025”, a mai spus David Ciceo.


Scheme de ajutor similare, în toată Uniunea Europeană

Sumele ar urma să ajungă în conturile aeroporturilor enumerate la începutul anului 2021. Scheme de ajutor similare au fost adoptate de guvernele multor state membre ale Uniunii Europene, a mai spus David Ciceo.

„Sperăm ca aceste sume să ajungă la aeroporturi în ianuarie cel târziu. Aproape toate țările europene au acordat ajutoare de acest fel, pot să vă spun Germania, Franța, Austria, aproape toate țările. Aceste ajutoare sunt pe deplin îndreptățite și sunt doar o mică compensare pentru pierderile pe care le avem”, a afirmat directorul aeroportului.

CITEȘTE ȘI

Vești bune! Zboruri de pe Aeroportul Cluj spre 4 destinații europene. Când vor începe?

 

 

abonare newsletter