Actualitate

PS Florentin Crihălmeanu, omul de dincolo de sutană. Tanchist, inginer, iubitor de natură și preot FOTO

Moartea fulgerătoare a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a întristat sute de mii de credincioși. Modest, cald, iubitor de natură: el a fost inginerul devenit preot.

 

 


Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, al optulea episcop eparhial de Cluj-Gherla, a trecut la cele veșnice în urma unui infarct. Infectat cu coronavirus, înaltul prelat s-a stins, marți după-amiază, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

 


Credincios, cald, cu inima deschisă și iubitor de natură – așa l-au descris cei care l-au cunoscut pe PS Florentin Crihălmeanu, prieteni, cunoștințe, enoriași sau preoți. Născut la Iași (17 septembrie 1959), din părinții Corneliu, greco-catolic originar din Transilvania, și Alice, romano-catolică, fiica filologului ieșean Petru Caraman, Florentin Crihălmeanu a fost botezat în Biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași.

Elev la Turda, tanchist, inginer și preot

Primii trei ani de școală primară i-a urmat la Turda, iar clasa a IV-a la Iași. Ulterior, din clasa a V-a până la obținerea diplomei de Bacalaureat, Florentin Crihălmeanu a fost elevul Liceului Nr. 15 din Cluj. După examenul de admitere la Institutul Politehnic din Cluj, viitorul prelat și-a efectuat serviciul militar la Turda, în unitatea de tancuri.


Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), devenind inginer TCM. În această calitate a fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic (IUT) Bistrița. Apoi, el a fost transferat la fabrica „Tehnofrig” din Cluj-Napoca. Aici a început și povestea sa în slujba lui Dumnezeu.

În anul 1986, Florentin Crihălmeanu a început studiile teologice pe ascuns, în clandestinitate, cu preotul Pantelimon Aștilean. După studiile începute în particular, a fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990 de episcopul PS George Guţiu, în fosta Piața Libertății, actuala Piața Unirii, nefiind restituite la acea vreme lăcașurile de cult greco-catolice.


A studiat timp de patru ani la Roma

După ce a primit o bursă de studii, în perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a urmat studiile Universității Pontificale „Urbaniana” din Roma, ca alumn la Colegiul „Pio Romeno”, conferindu-i-se diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) și Licența în Teologie (16 iunie 1994). Mai târziu, în 7 iulie 2005, a susținut Teza de Doctorat la aceeași universitate.

În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având și atribuțiuni de îndrumător spiritual al celor peste 80 de seminariști ai Institutului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Din decembrie 1994, a fost numit vicar general, iar între 1994-1995 a predat cursuri de Teologie biblică la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.


În data de 6 noiembrie 1996, a fost numit episcop auxiliar de Cluj-Gherla, fiind hirotonit în 6 ianuarie 1997, de Papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. În 18 iulie 2002, același Pontif Roman l-a numit în funcția de eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla. Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002.

Viață culturală activă, cărți și... „U” Cluj

Pe lângă viața monahală, Florentin Crihălmeanu a reluat activitatea didactică în 2004, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, unde a susținut cursuri de Teologie pastorală și Teologie simbolică. Pe lângă educație, regretatul episcop a susținut numeroase conferințe la diferite întâlniri și seminarii naționale și internaționale, publicând cărți, dar și articole în reviste.

Puțini știu că PS Florentin Crihălmeanu era suporter al Universității Cluj încă din copilărie. „Era o pasiune de familie, ne urcam în mașină – bunicul, tata și noi – și mergeam la meci pe stadionul «Ion Moina». Juca Universitatea, iar atunci era o echipă extraordinară, fotbaliștii veneau din lumea universitară, iar meciurile erau adevărate spectacole”, rememora el într-un interviu.

De-a lungul anilor a participat la numeroase evenimente semnificative din viața social-culturală și universitară a orașului, fiind ales și președinte de onoare al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, având ca membri urmaşi ai Fericitului Iuliu Hossu, intelectuali, persoane din cler și din ierarhia bisericească, cu scopul de a promova valori în care a crezut fostul cardinal.

Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus la catedrala de pe Bld. Eroilor

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu va fi depus, vineri, la Catedrala „Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor, acolo unde publicul va avea acces limitat.

Enoriașii se vor putea ruga de la distanță, în mod simbolic, dar nu vor ajunge la sicriu, potrivit Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Intrarea și ieșirea va fi organizată prin locuri diferite, evitându-se astfel aglomerația. Ulterior, fostul episcop va fi înhumat în cripta Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Iosif” din Piața Timotei Cipariu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

sursă foto: Facebook Bogdan Bursaș

CITEȘTE ȘI:

PS Florentin, dezvăluiri inedite despre Papa: „L-am simțit liber, a început să spună povești!”


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter