Actualitate

Patru asocieri de firme cu proiecte impresionante la portofoliu „se bat” pe proiectul revitalizării zonei Expo Transilvania

Patru asocieri de firme au depus oferte pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de regenerare urbană în zona Expo Transilvania.

 

 


Este vorba despre asocierile SC FIP Consulting SRL (Leader) și Novart Engineering SRL, Atelier Mass (Leader), Grandinstal SRL, D&B Proiectare, SC Lamina SRL, SC Archaeus SRL, Metapolis Architects (Leader), Prodeco Arhitectură și Inginerie și Ina Stoian Atelier Proiectare SRL (Leader), Daedalus Proiect, Neo Plan, Patrulius și Asociații (Bucureşti).

 


Prima asociere interesată de lucrare este formată din SC FIP Consulting SRL (Leader) și Novart Engineering SRL. FIP Consulting SRL a realizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Turda în perioada 2016-2017. În asocierea cu Novensa SRL și Walhalla Invest Prodcomimpex SRL, firma a câștigat anul trecut un contract în valoare de aproximativ 85.000 euro pentru realizarea de piste urbane de biciclete.

A doua asociere care a depus ofertă este formată din Atelier Mass (Leader), Grandinstal SRL, D&B Proiectare, SC Lamina SRL, SC Archaeus SRL. Atelier Mass a câștigat contractul de proiectare pentru modernizarea Cetăţuii și a participat la concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și amenajarea malurilor Someșului.


Asocierea Metapolis Architects (Leader) și Prodeco Arhitectură și Inginerie au depus de asemenea ofertă. Firma leader este de origine din Bruxxeles și are în portofoliu proiecte câștigate în orașe precum Charleroi, Dilbeek (Belgia) sau Regensburg (Germania). De asemenea, firma Metapolis Architects realizează, alături de Atelier Mass, proiectare pentru Cetățuie.

Ce-a de-a patra asociere care a depus ofertă este Ina Stoian Atelier Proiectare SRL (Leader), Daedalus Proiect, Neo Plan, Patrulius și Asociații (Bucureşti). Prima firmă a realizat proiectarea pentru un proiect de amenajare a râului Dâmbovița, în București, clădiri comerciale și nu numai.


Primăria va expropria parcarea de la Expo Transilvania

Parcarea de 1,5 hectare de pe platoul Expo Transilvania, aflată în proprietatea Nervia, va fi expropriată. Terenul pe care firma voia să construiască blocuri și magazine va deveni parc cu facilități sportive.

Primarul Emil Boc a anunțat că pentru realizarea proiectului de modernizare și reamenajare a zonei Expo Transilvania, primăria ar urma să exproprieze un teren de 1,5 hectare, aflat în proprietatea privată a firmei Nervia, societate care, pe lângă acest teren, a concesionat de la administraţia locală un teren de 5 hectare în vecinătatea Expo Transilvania, în urmă cu peste un deceniu, pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar.


În locul acesteia, va fi amenajat un spațiu verde cu funcțiuni sportive, asemănătoare celor din baza sportivă Gheorgheni. Străzile adiacente vor fi modernizate după conceptul „walkable city”, iar parcul Aurel Vlaicu va fi extins.

„La Expo Transilvania, vor fi modernizate străzile din jurul parcului, Dâmboviței și celelalte. Va fi un parc mare, de peste 10 hectare acolo, vom expropria inclusiv parcarea de acolo, de pe platou, de 1,5 hectare. Aceasta nu este a statului, este una privată. De zece ani mă opun să nu se facă acolo blocuri de zece, doisprezece etaje. Gândiți-vă ce viață mai aveau oamenii din Mărăști dacă aprobam acolo blocurile de peste zece etaje. Cu orice risc, mă opun, pentru că de aceea m-au ales clujenii, să fiu și un pic categoric și ferm în chestiunile care țin de interesul public, în rest sunt dispus la negociere, la dialog, dar e o limită în toate. Unde e vorba de viața de zi cu zi a oamenilor, trebuie ținut cont de faptul că acei oameni au dreptul la o viață de calitate și va fi această calitate în Mărăști. Pe toată suprafața aceea se va fae un parc cu facilități sportive, în zona IRA se va face un parc și locuitorii vor ave acces la arbori plantați, la spațiu de agrement, la terenuri de sport, la ceva asemănător cum avem și în bazele sportive existente”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

Parking subteran la Expo Transilvania

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la începutul lunii decembrie, o licitație publică pentru achiziționarea de servicii de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiție, studiilor de fezabilitate și documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistentei tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor pentru obiectivul mixt de investiții „Regenerare urbană a zonei verzi Expo-Transilvania: Amenajare și extindere Parc Aurel Vlaicu, Amenajare străzi adiacente după conceptul Walkable and Smart City și construire parking”.

Primăria va plăti până la 2.200.000 lei firmei câștigătoare pentru realizarea studiilor enumerate, bani proveniți din bugetul local al municipiului.  Prin acest proiect integrat se dorește realizarea unui spațiu care, prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale și funcționale, să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, locuitorii municipiului Cluj-Napoca, se arată în caietul de sarcini al licitației.

În proiect vor fi cuprinse Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania și străzile adiacente: strada Dâmboviței, strada Ialomiței, strada Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței. Acestea vor beneficia de piste de biciclete, trotuare, echipamente cu tehnologie de tip Smart City (de exemplu bănci cu prize USB, stații pentru încărcarea mașinilor/ bicicletelor/ trotinetelor electrice, etc.).

CITEȘTE ȘI

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

 

abonare newsletter