Actualitate

Boc, despre casele ilegale din Valea Fânațelor: „La capătul liniei este desființarea”. Lista rușinii pentru arhitecții care le-au proiectat

Primarul Emil Boc a fost întrebat, în ședința de consiliu local, despre situația celor peste 250 de case construite ilegal în Valea Fânațelor.

 

 


Consilierul local USR-Plus, Sergiu Hossu, a ridicat, în cadrul ședinței de luni, 22 februarie, problema locuitorilor din Valea Fânațelor, care au construit fără a avea autorizație, terenurile fiind situate în zona extravilană a municipiului Cluj-Napoca.

 


Consilierul l-a întrebat pe primarul Emil Boc ce este de făcut în cazul acestora, întrucât străzile nu au nume, autospecialele Ambulanței sau ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu știu să ajungă în zonă, iar firma de salubritate ridică doar o dată la două săptămâni gunoiul. Peste 100 de copii de aici nu beneficiază de transport dedicat elevilor, iar cu toate acestea, construcțiile merg mai departe, mai multe șantiere fiind active în zonă.

„Sâmbătă am fost invitat de oameni pe Valea Fânațelor. Am înțeles că sunt peste 250 de case construite fără autorizație de construcție, unde trăiesc aproximativ 600 de oameni din care aproximativ 100 de copii. Știu că terenul este în extravilanul Clujului, știu că au construit fără autorizație, dar sunt niște probleme pe care cred că le-ar putea rezolva primăria până la intrarea în legalitate sau demolare. Oamenii de acolo nu au nume la străzi, ambulanța nu știe unde să ajungă, nu au servicii de salubrizare, mașinile ajung o dată la două săptămâni. Copiii nu beneficiază de mijloace de transport pentru a merge la școală. Aș vrea să întreb care este soluția pentru aceste probleme. În această zonă se construiește în continuare, sunt șantiere, se construiesc case, având în vedere că sunt fără autorizație de construcție, și vă întreb ce se poate face”, a afirmat Sergiu Hossu.


Boc: „Cum să pui nume unei străzi ilegale? La capătul liniei este desființarea”

Primarul Emil Boc i-a răspuns consilierului local, arătând că, întrucât construcțiile sunt în afara legii, municipalitatea nu poate să le ofere un trai decent locuitorilor de aici, care nu cotizează în municipiul Cluj-Napoca.

El „i-a mustrat” pe locuitorii de aici, arătând că ar fi trebuit să se gândească la toate aceste aspecte înainte să construiască fără autorizație și a afirmat că, cel mai probabil, la capătul procesului aflat în instanță se află demolarea caselor.


„Vă întreb pe dumneavoastră ce se poate face și vă dau contextul general. Cum să pui nume la o stradă care nu este legală? Cine poate să dea un nume oficial unei chestiuni care este ilegală? Cum să extindă primăria serviciile de salubritate pe o stradă care este ilegală și se află în procedură de desființare la tribunal? Cum să plătești din banii tuturor clujenilor ca cineva să facă curățenie sau să deszăpezească într-o zonă aflată în afara legii. Cine construiește ilegal, ar trebui să se gândească la aceste probleme înainte ca un consilier local să meargă apoi să le plângă pe umăr. Lege e una pentru toți, aceasta este realitatea, iar noi nu putem acționa în afara cadrului legal.

Poliția locală e pe fir în acest moment, eu i-am trimis permanent și am oprit cât am putut de repede construcțiile ilegale, merg în instanță conform procedurii, dar la capătul liniei este desființarea. Evident, va fi un nou Plan Urbanistic General după ani și ani, câte or fi în picioare, vor avea un cadru legal când se va extinde intravilanul Clujului. Noi avem încă un intravilan enorm neconstruit, care nu are utilitățile realizate încă, cum să te gândești că noi putem investi bani într-o zonă de extravilan, care nu este legală. Eu nu voi susține și nu voi încuraja nici un fel de comportament ilegal de construcție. Le recomand tuturor să se gândească întâi la lege, nimeni nu este mai presus de lege și eu nu am cadru legal prin care să pot rezolva problemele enumerate de dumneavoastră. Transmiteți-le, vă rog, chiar dacă este nepopular mesajul, stați în lege, dragi clujeni”, a declarat primarul Emil Boc.


Lista rușinii pentru arhitecți

Consilierul PSD Anca Ciubăncan a propus ca arhitecții care au proiectat case aici, conștienți fiind că zona este extravilană și nu poate fi eliberată autorizație de construire, să fie amendați și „îngrădiți” de la a proiecta clădiri în oraș.

„Legat de această problemă, este o propunere, o idee, nu s-ar putea ca, pe baza unul HCL, noi să amendăm sau să se regăsească niște soluții de îngrădire a firmelor de proiectare, pentru că ei de fapt încurajează construcția abuzivă a acestor clădiri, ei sunt părtași la ce se întâmplă acolo. Sunt foarte multe firme de proiectare care la baza certificatului de urbanism trebuie să aibă de la proprietar carte funciară și toate documentele necesare ca să poată proiecta. Eu consider că și firmele de proiectare din Cluj încurajează această dezvoltare nelegală a orașului”, a propus Ciubăncan. 

Primarul Emil Boc a arătat că dreptul arhitecților de a profesa nu poate și nu trebuie să fie îngrădit printr-o hotărâre a consiliului local, însă va lua în calcul realizarea unei „liste a rușinii”, care, la fel ca cea a firmelor „neserioase” din oraș, să conțină arhitecții care au avizat tacit construirea ilegală a caselor din această zonă.

„Mi-ați dat o idee. Legal, noi nu putem emite o hotărâre prin care să interzicem arhitecților să proiecteze. Ei sunt o profesie liberală, pot să proiecteze la cererea clientului. În schimb, așa cum am început o listă a rușinii cu firmele care nu și-au îndeplinit obligațiile legale, să facem o listă a rușinii și a arhitecților care au promovat proiecte de construcție în afara intravilanului, știm din start că este ilegală. Căutăm o listă a firmelor de arhitectură care să constituie o listă a rușinii cu toți cei care au avizat lucrări și proiecte în afara vilanului Clujului, știind că e în afara legii. Faptul că ei au încurajat tacit aceste acte doar pentru niște bani în plus… E o propunere foarte bună și promit că o să o facem”, a adăugat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Clujenii de la periferia orașului „forțează nota”: „Unii continuă să încalce legea, construind pe principiul «las’ că rezolv eu după»”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter