Actualitate

Educația sexuală nu se face în școli, dar copiii primesc „sfaturi“ de la preoți! ÎPS Teodosie combate „păcatul masturbării“ cu 100 de mătănii.

Legea privind educația sexuală în școli este blocată în Parlament, iar în acest timp Teodosie vorbește despre păcatul masturbării. România este una dintre țările care înregistrează cele mai multe cazuri în care femeile devin mame de la vârste fragede.

 

 


În timp ce legea privind educația sexuală în școli a rămas blocată în Parlament, ÎPS Teodosie spune că masturbarea este un mare păcat, iar oamenii care au acest „obicei” trebuie să facă 100 de mătănii pentru a se „lepăda” de acest păcat.

 


„Ei trebuie să conștientizeze că acest păcat pe care unii îl fac din instinct, dintr-o obișnuință, iar unii au luat model de la alții, ori au fost ispitiți de alții, acest păcat trebuie eradicat. De aceea sunt canoane la noi, la ortodocși. Omul să citească, să vegheze, să știe că Dumnezeu este cu el. Să-i fie rușine de acest păcat. Să facă mătănii, pentru că unii consideră că acumuleaza o energie lăuntrică care le dă un neastâmpăr. Să facă 40, 50, 100 de mătănii și să vedeți cum se potolesc", a spus Teodosie la emisiune la Radio Dobrogea.

Legea educației sexuale, blocată în Parlament

România este printre singurele țări care nu are ca și materie educația sexuală, deoarece legea care impune această materie este blocată în Parlament.


Pe data de 24 septembrie 2020, legea privind educația sexuală stabilea că aceasta se poate desfășura în școli doar cu acordul părințililor în scris, iar această materie va conține derularea unor programe de educație pentru viață dar și educație sanitară care vor cuprinde informații despre prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

După un scurt timp, președintele României Klaus Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională a României (CCR), însă i-a fost respinsă cererea. În luna noiembrie, președintele a trimis din nou legea în Parlament pentru reexaminare. În prezent, legea privind educația sexuală în școli a rămas blocată în Parlament, printre sesizările politicienilor: unii doresc ca aceasta să fie predată în școli cu acordul părinților în scris, iar alții sunt contra acestei prevederi.


În anul 2019, aproape 750 de minore cu vârsta sub 15 ani au rămas însărcinate, iar alte 17.933 de fete între 15-19 ani au rămas și ele însărcinate. Doar în județul Cluj s-au înregistrat peste 400 de minore care au rămas gravide, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Specialiștii sunt de părere că în multe cazuri, minorele au rămas însărcinate din lipsa educației sexuale.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD) a transmis un raport în anul 2020, în care se explica necesitatea educației sexuale în școli și cum aceasta ar trebui să atingă mult mai multe subiecte, chiar și violența domestică. Apelul a venit în contextul în care în România, educația sexuală a ajuns minge de ping-pong legilativ între Parlament și președinte.


În tot acest timp, în care elevii nu beneficiază de informații privind protecția sexuală dar și cât de importantă este perioada în care îți începi viața sexuală, preoții oferă sfaturi despre ce ar trebui să facă șiu ce nu ar trebui să facă oamenii.

Realitatea este cruntă, iar România este țara în care se înregistrează foarte multe cazuri în care minorele rămân însărcinate, tocmai din necunoștință de cauză.

Cazuri de pedofilie în Biserica Ortodoxă Creștină

De-a lungul anilor, ne-am îngrozit de poveștile din țările precum: Italia, Anglia sau Spania, în care preoții catolici molestau minori, iar de multe ori toate aceste cazuri erau ascunse „sub preș” de Biserică, tocmai pentru a nu se strica imaginea religiei.

Cu toate acestea, firorii pe spate au apărut atunci când s-au descoperit astfel de cazuri și în România.

Un caz care a zguduit Biserica Ortodoxă Română a fost cazul din comuna Huși, județul Vaslui. Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu a fost acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său, de la Seminarul Teologic Huși. Scandalul a început în anul 2017, când trei preoți au început să îl șantajeze pe fostul episcop cu publicarea unor imagini în care apărea el și un minor în ipostaze intime. Toate aceste fapte au fost scoase la iveală în urma unei investigații făcute de jurnaliștii publicației „Să fie lumină”.

Tot în anul 2017, un alt caz revoltător a făcut înconjurul României. Conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia s-a sesizat, după ce a apărut o înregistrare audio de aproximativ 22 de minute care ar fi o posibilă discuţie între preotul Cristian Pomohaci şi un adolescent de 17 ani. În discuăția respectivă, preotul i-a făcut avansuri sexuale minorului şi i-a propus să întreţină raporturi sexuale în schimbul unei sume de bani. Preotul a negat mereu acuzațiile făcute la adresa lui.

În anul 2019, un alt caz asemănător a apărut în mass-media. Este vorba despre un preot din Constanța de 44 de ani care a fost acuzat de pornografie infantilă. Se pare că preotul cerea poze indecente minorilor, iar procurorii DIICOT au descoperit că prea sființitul avea discuții indecente pe site-urile de socializare cu o minoră de 13 ani.  Băratul își creea mai multe contruri false și lua legatură cu mai mute minore pe care le convingea să trimită poze cu caracter sexual și chiar încerca să le convingă să se întâlnească cu el pentru a întreține relații sexuale. Cea mai tânără victimă a sa avea doar 10 ani.

Aceste cazuri au fost ascunse de ochii lumii pentru o perioadă lungă de timp, iar Biserica de multe ori a încercat să bage totul sub „preș”, tocmai pentru ca imaginea să rămână intactă. Cu toate acestea, preoții încă vorbesc despre educația sexuală ca fiind mai mult o energie și nu neapărat un act normal care trebuie întreținut la o vârstă corespunzătoare, în care conștinetizarea își spune cuvântul. Poate educația sexuală în școli ar regla multe aspecte negative din rândul elevilor, dar pentru a vedea un rezultat concret, legea trebuie să fie adoptată.

CITEȘTE ȘI:

Educația sexuală se va face în școli doar cu acordul părinților

Ultimele Stiri
abonare newsletter