Actualitate

Un an PANDEMIC. România, după 365 de zile de la primul caz de infectare cu COVID-19

Vineri, 26 februarie, se împlinește un an de la confirmarea primului caz de coronavirus din România. Până astăzi, aproape 800.000 de români au fost infectați cu COVID-19.

 

 


Vineri, 26 februarie, se împlinește un an de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19 în România. Acum un an, un bărbat din Gorj era confirmat cu noul virus care a reușit rapid să se extindă în majoritatea țărilor din lume. Până astăzi, aproape 800.000 de români au fost infectați cu noul virus.

 


Virusul care provoacă infecția COVID-19 își are originea în orașul Wuhan din China, acolo fiind semnalate primele cazuri din lume. Boala s-a propagat ușor și într-o manieră rapidă în restul țărilor din lume, ajungând astfel și în Europa, prima țară cea mai afectată fiind Italia.

Șirul cronologic al evenimentelor

În acest context, pe 22 ianuarie 2020, guvernul român a anunțat mai multe măsuri de combatere a răspândirii virusului, desemnând șase spitale unde vor fi internați pacienții care vor fi depistați pe teritoriul României cu COVID-19. Una dintre măsurile dispuse a constat în instalarea termoscanerelor în aeroporturi, cu scopul depistării pasagerilor a căror temperatură corporală depășește 38°, aspect relevant în contextul în care, un număr considerabil de români se află în țări precum Italia ori Spania.


Chiar și așa, odată cu apariția cazurilor de infectare în Europa, răspândirea virusului în România nu a putut fi evitată, în data de 26 februarie a anului trecut fiind confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 din România, acesta fiind un bărbat din Gorj în vârstă de 20 de ani.

În data de 22 martie 2020 au fost anunțate și primele trei decese cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. În aceeași zi, 6 cetățeni români aflați pe nava de croazieră Diamond Princess au fost aduși în România, prin intermediul unui zbor medical. Aceștia au fost examinați medical înainte de îmbarcare și testați negativ pentru COVID-19, rămânând timp de 14 zile sub supraveghere medicală.


A fost instituită starea de urgență

Ulterior, Ministerul Sănătății a informat că un cetățean italian în vârstă de 71 de ani, confirmat cu COVID-19 în Italia s-a aflat în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale și a avut mai multe întâlniri de afaceri, fiind declanșată astfel, o anchetă epidemiologică.

În 16 martie 2020, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile, iar ulterior, în 14 aprilie, starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile.


Cum s-a „simțit” pandemia la Cluj

Efectele pandemiei de coronavirus au început să se facă prezente la Cluj odată cu instaurarea stării de urgență la nivel național, fapt care a impus obligația completării unei declarații pe propria răspundere de către cei care doreau să iasă din casă, fiind nevoie însă, de un motiv întemeiat. Astfel, în magazine, numărul de persoane a fost limitat, oamenii având obligația de a păstra măsura distanțării sociale și purtarea măștii de protecție în toate spațiile închise.

Starea de urgență a atras inevitabil și decizia ca școlile să fie închise, un efect devastator al pandemiei fiind reprezentat și de faptul că mulți oameni au rămas fără loc de muncă.

În perioada 16 martie-15 mai 2020 și cea în care a fost decretată starea de urgență în România, străzile din Cluj și din întreaga țară s-au golit, singurii prezenți fiind polițiștii, dar și soldați din armata română, care asigurau respectarea măsurilor implementate, aspecte care au dus la crearea unor imagini apocaliptice.

Începând cu 15 mai 2020, starea de urgență nu a mai fost prelungită în România, fiind instituită starea de alertă. Astfel, oamenii au început să iasă din casă fără a mai avea nevoie de declarație, iar restaurantele și cafenelele au început timid să își deschidă terasele.

România, la un an de la primul caz

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 791.971 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 733.616 de pacienți au fost declarați vindecați. De asemenea, până în prezent, 20.167 de persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 au decedat, fiind prelucrate până azi, 5.959.349 de teste RT-PCR și 279.446 de teste rapide antigenice.

Cât va mai dura pandemia, rămâne în continuare un mister, însă în prezent, întreaga lume și deci, și România se bucură de posibilitatea de a se vaccina împotriva infecției cu noul coronavirus, astfel, oamenii începând treptat să își recapete viața de dinaintea bolii care a „lovit” fără milă și fără avertisment o întreagă planetă. Pandemia, deși a sfidat limitele științei și a surprins prin efectele nemiloase, a oferit totodată lumii puterea de a spera, de a se autodepăși și mai ales, de a aprecia puterea unei îmbrățisări.

CITEȘTE ȘI

Pandemia de COVID-19, o catastrofă? Rector UBB: „Tinerii probabil cred că lumea e un mic paradis. Alții au prins războaie”

 

 

abonare newsletter