Actualitate
Cât de folositoare este restricția circulației pe timp de noapte? Expert UBB: „Este un compromis care ne va salva”
Expertul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș a explicat de ce este benefică restricția circulației pe timp de noapte din punct de vedere epidemiologic. De asemenea, el a spus că autoritățile ar trebui să fie mult mai severe.
Răzvan Cherecheș, profesor universitar la UBB și expert în Sănătate Publică a explicat de ce este nevoie de restricția circulației pe timp de noapte. De asemenea, el a mai spus că Poliția Locală nu este atât de severă cum ar trebui să fie pentru că asta ar putea duce la nemulțumirea oamenilor.
„Ca să scădem rata de infectare a virusului, trebuie să scădem interacțiunea între oameni. Dacă vă aduceți aminte, anul trecut în timpul stării de urgență, interacțiunea era foarte redusă, iar virusul nu avea cum să se transmită. Există studii care arată că restricțiile pe timp de noapte contribuie la reducerea transmietrii virusului. Ar fi mult mai bine să nu ieșim niciunul pe stradă, iar atunci ora de 22:00 prezintă un compromis în care se limitează puțin interacțiunea între oameni și contribuie la stoparea transmiterii virusului. Un indicator că această măsură este bună este faptul că pe oameni îi deranjează, pentru că dacă nu i-ar deranja, atunci ne-am gândi că nu se reduce interacțiunea”, a spus Răzvan Cherecheș la un post de radio local.
Deciziile date într-o notă politică!
Expertul în sănătate mai spune că nu contează are ar fi ora de închidere, pentru că oricum s-ar produce aglomerație în oraș cu un sfert de oră înainte de ora „închiderii”.
„Indiferent de ora la care s-ar muta această restricție se va provoca o aglomerație înainte. Impactul cel mai mare este la «chefurile» pe timp de noapte a tinerilor. De cele mai multe ori se consumă alcool, iar acest lucru poate duce la o relaxare a măsurilor de protecție”, susține expertul în sănătate publică.
Totodată, Răzvan Cherecheș spune că Poliția Locală nu este atât de severă pentru că acest lucru ar stârni nemulțumiri în rândul oamenilor, implicit la intenția de vot. El susține că dacă autoritățile ar lua mai multă atitudine, lucrurile ar sta mult mai bine din punct de vedere epidemiologic.
„Poliția Locală ar putea să controleze mult mai bine această situație și ar putea opri mai multe evenimente private. Părerea mea este că autoritățile locale au o abordare ușor relaxantă în ceea ce privește stoparea petrecerilor private pentru că creează nemulțumiri în rândul oamenilor și implicit afectează intenția de vot. Poliția Locală fiind subordonată primăriilor, asta duce la o respectare mai puțin strictă a măsurilor. Prin urmare, ei se bazează pe măsurile luate la nivel național pentru că așa nu are un impact atât de mare din punct de vedere politic. Dacă poliția chiar ar lua în considerare fiecare apel care reclamă orice zgomot pe timp de noapte și ar lua măsuri, clar că lucrurile ar sta mult mai bine iar numărul cazurilor ar scădea considerabil”, a mai spus Răzvan Cherecheș.
CITEȘTE ȘI:
Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca? Răzvan Cherecheș oferă lămuriri în privința ultimului ser ajuns în România