Actualitate

Protest la Curtea de Apel Cluj! Avocații trag un semnal de alarmă: „Un complet de judecată a făcut încălcări FLAGRANTE” VIDEO

Avocații din Cluj au protestat miercuri, 14 aprilie, la Curtea de Apel împotriva abuzului adus la adresa profesiei lor, în urma deciziei din dosarul Ferma Băneasa.

 

 


La ora 12:00, miercuri, 14 aprilie, avocații clujeni s-au adunat în clădirea Palatului de Justiție, la intrarea în Curtea de Apel Cluj pentru a protesta împotriva „atacului” făcut în dosarul Fermei Băneasa la adresa avocaților.

 


Mai multe manifestații de acest fel s-au desfășurat în întreaga țară, la nivelul barourilor, simultan. Prin aceste manifestații, avocații își doresc să tragă un semnal de alarmă asupra gravității fără precedent a unui atac la profesia de avocat.

Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul Ferma Băneasa a adus implicații asupra independenței avocaților și a libertății de exercitare a profesiei. Manifestarea s-a încheiat cu un memoriu către conducerile instanțelor.


50 de avocați din Cluj au protestat la Curtea de Apel

Aproximativ 50 de avocați clujeni au participat la protestul organizat la intrarea în Curtea de Apel.

Aceștia țineau în mâini pancarte cu diverse mesaje, printre care se numără și următoarele: „Dreptul la apărare e garanția democrației”, „Respect pentru autoritatea de lucru judecat”, „#De ce Robert? #De ce noi? Welcome to the Machine”.


Decanul Baroului Cluj a luat cuvântul la finalul manifestației:

„Am venit aici ca să arătăm că ne pasă de viitorul profesiei noastre, de libertatea și independența profesiei de avocat și să tragem un semnal de alarmă către toată lumea cu privire la încălcările flagrante aduse legislației noastre de către un complet de judecată de la cea mai înaltă instanță a țării. Toate aceste aspecte sunt cuprinse în memoriul pe care îl am aici și pe care o să îl depunem acum doamnei președinte Dana Gârbovan de la Curtea de Apel Cluj. A fost trimis în egală măsură la toate instanțele și parchetele din Cluj și se regăsește postat pe site-ul Baroului. Vă mulțumesc și sper că și pe viitor vom da dovadă de același spirit de solidaritate ori de câte ori vor fi puse în discuție, de orice manieră, drepturile și libertățile avocatului”, a declarat Decanul Baroului Cluj, Flavia Ioana Maier.


O avocată clujeancă a explicat de ce a protestat astăzi, la intrarea în Curtea de Apel Cluj:

„Pentru ca, nouă, avocaților să nu ne fie frică să vă apărăm.
Pentru ca, lor, judecătorilor să nu le fie frică să vă judece.
Pentru independența magistraților, pentru independența avocaților, pentru securitatea juridică și în final pentru stat de drept autentic.
Pentru ca într-o zi să nu ne pună roba în cui că așa trebuie.”, a scris avocata Camelia Gabriela Iusco.

Un avocat, acuzat pentru îndeplinirea atribuțiilor sale

Protestele desfășurate miercuri, 12 aprilie, în Cluj și în restul țările și, totodată, protestele care au mai avut loc în 2020 ale avocaților au la bază același obiectiv: de a scoate în evidență fărădelegile făcute de complotul de judecată în cazul dosarului Ferma Băneasa.

Avocații sunt indignați pe decizia ÎCCJ care a dus la acuzarea unui avocat român, Robert Roșu, de complicitate în dosarul Ferma Băneasa pentru efectuarea atribuțiilor sale. Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Decizia a venit după ce avocatul a fost achitat în primă instanță, de Curtea de Apel Brașov, motivându-se că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală.

„Colegul nostru este acuzat că prin îndeplinirea atribuțiilor ce ne revin nouă, adică asistarea și reprezentarea clientului, oferirea de consultanță juridică, procurorii au dat un alt sens acestor atribuții și le-au încadrat ca fiind complicitate pentru simplul motiv că pe baza unor hotărâri definitive și irevocabile, colegul nostru a trimis niște notificări către instituțiile statului în vederea punerii în executare a acestora, care aveau ca obiect retrocedarea unor terenuri de la statul român”, a explicat pentru monitorulcj.ro avocatul clujean Cristian Gîndac, în luna decembrie a anului 2020.

abonare newsletter