Actualitate
Traficul aerian pe Aeroportul Cluj, în revenire în luna martie
Numărul de pasageri pe Aeroportul din Cluj-Napoca a cunoscut o ușoară creștere în luna martie, față de luna februarie.
Traficul aerian de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a crescut în luna martie față de luna februarie, 37.954 de pasageri înregistrându-se pe aerogara din Cluj luna trecută. Numărul acestora a crescut cu aproape 10.000 față de luna februarie a acestui an.
În ceea ce privește aeroporturile din România, traficul aerian de la nivelul lunii martie a scăzut cu 54% față de valoarea înregistrată în aceeași lună a anului 2020, de la 685.773 milioane de pasageri la doar 311.279 de pasageri.
„Aeroportul este peste media europeană și peste aeroporturile europene, mă refer la procent, în ceea ce privește traficul aerian și în aprilie o să stăm mai bine. Noi avem mari speranțe în pașaportul de vaccinare, numit Digital Green Certificate, care a intrat în procedură de implementare în Parlamentul European pentru că acesta va fluidiza călătoriile și este important ca lumea să poată călători. Noi considerăm că sunt sigure călătoriile cu avionul, de asemenea, lumea este dornică să călătorească. Din cei care au călătorit în timpul pandemiei, foarte puțini s-au infectat, pentru că se respectă regulile și în aeroport, și în aeronave”, a declarat directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.
Directorul Aeroportului a mai spus că una dintre cele mai așteptate măsuri pentru relansarea traficului aerian este introducerea certificatului de vaccinare digital, care ar permite pasagerilor să călătorească fără test COVID sau carantină.
„De la nivel național, așteptăm să implementeze foarte repede acest certificat digital. Apreciem faptul că România este printre primele țări din Europa care au stabilit că cei care au două vaccinuri nu trebuie să aibă test negativ și nici nu trebuie să stea în carantină. A fost o măsură extraordinar de bună. La nivel local, considerăm că s-au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina efectele crizei”, a mai spus David Ciceo.
Centru de testare pe Aeroportul din Cluj
Aeroportul din Cluj va avea și un centru de testare PCR și rapidă pentru coronavirus, vineri urmând să fie deschisă licitația pentru desemnarea firmei care va face testarea.
„Mâine (vineri – n.red.) este deschiderea licitației pentru centrul de testare COVID-19 din Aeroport. Am solicitat ca firma care va câștig licitația să asigure atât testarea PCR, cât și teste rapide. Sunt foarte multe țări care acceptă, pentru îmbarcare, un test rapid negativ. Centrul se va adresa pasagerilor, dar nu numai, se va adresa tuturor clujenilor și față de restul centrelor de testare din oraș, va fi deschis la orele corespunzătoare curselor aeriene. Se vor face teste foarte devreme, dimineața, astfel încât să se poată îmbarca pasagerii, se fac teste seara, la sosire. Considerăm că acest centru va fi un mare avantaj, atât pentru Cluj, cât și pentru Aeroport”, a mai arătat directorul aeroportului.
Zboruri spre Dublin, Lisabona și destinații turistice, de pe Aeroportul Cluj
Compania aeriană HiSky va opera în premieră anul acesta de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, atât zboruri regulate cât şi zboruri charter turistice, unele dintre acestea fiind noutăţi absolute în reţeaua de destinaţii a aeroportului.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat recent o conferință de presă în aer liber, cu ocazia poziţionării primei aeronave a companiei aeriene HiSky, pe baza sa operaţională de la Cluj-Napoca.
Printre noutățile introduse pe Aeroportul Cluj odată cu poziţionarea aeronavei HiSky se numără destinaţia regulată Lisabona (cu data de debut - 28 aprilie 2021, 2 frecvenţe/săptămână, în zilele de miercuri şi duminică) și destinaţia charter turistica Agadir, din Maroc.
De asemenea, prin intermediul zborurilor HiSky mai sunt programate zboruri regulate spre Dublin (cu data de debut - 29 aprilie 2021, 2 frecvenţe/săptămână, în zilele de luni şi joi), cât și spre 5 alte destinații charter turistice, precum Antalya (Turcia), Djerba şi Monastir (Tunisia), Hurghada şi Sharm el Sheikh (Egipt), programate spre operare încă din luna aprilie a anului 2021.