Actualitate

Cum impulsionăm vaccinarea în mediul rural? Cea mai „smart” comună din țară propune o campanie inedită

Administrația locală a comunei considerate „cea mai smart” din România propune o campanie inedită pentru impulsionarea vaccinării anti-COVID-19 în rândul locuitorilor săi.

 

 


Primăria comunei Ciugud a lansat marţi campania „Vaccinare la poarta ta!”, o iniţiativă ce are ca scop sprijinirea locuitorilor din cele şase sate componente care doresc să se vaccineze. Campania va funcționa altfel: în funcţie de numărul persoanelor care locuiesc pe aceeaşi stradă şi vor să se imunizeze, va putea fi amenajat un „centru de vaccinare” într-una din gospodăriile de pe respectiva stradă.

 


„Echipa Primăriei Ciugud lansează campania «Vaccinare la poarta ta!» prin care dorim să îi ajutăm pe cetăţenii din satele Ciugudului, care nu au reuşit să se vaccineze din cauza lipsei de timp sau pentru că, din varii motive, nu au putut să se deplaseze la centrele de vaccinare din Alba Iulia. (...). Am lansat această campanie pentru că vaccinarea este modul prin care ne protejăm sănătatea noastră şi a celor dragi, dar este şi soluţia prin care viaţa în comunitatea noastră poate reveni la normal”, a afirmat primarul Gheorghe Damian.

Cum se fac programările?

Programarea în cadrul campaniei „Vaccinare la poarta ta!” poate fi făcută până în data de 12 mai prin e-mail, telefonic, prin sms sau la medicii de familie din comuna Ciugud. Ulterior, în perioada 14 - 16 mai, echipe medicale mobile vor veni în fiecare sat al comunei pentru acţiunea de vaccinare. Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate în puncte cât mai apropiate de locuinţele doritorilor, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să se deplaseze.


„Prin această campanie, încercăm să îi ajutăm pe cetăţenii care nu se pot deplasa sau nu au putut să ajungă până acum în centrele din Alba Iulia ducând echipele mobile cât mai aproape de ei. Spre exemplu, dacă de pe o stradă va fi un număr suficient de persoane care se vor înscrie, vom amenaja un centru de vaccinare chiar în curtea unuia dintre cetăţeni. De asemenea, vom folosi şi clădirile pe care Primăria le are la dispoziţie în fiecare sat - cămine culturale, centre de informare sau alte spaţii publice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Dan Lungu.

El a adăugat că astfel în fiecare din cele şase sate componente ale comunei vor ajunge echipe mobile de vaccinare „cât mai apropiate” de cetăţean.


În paralel, Ciugudul continuă şi campania de informare „#VACCIN cu informaţii oficiale” prin care oferă informaţii utile despre vaccinarea naţională împotriva COVID - 19. Pe site-ul administraţiei locale sunt oferite prospectele oficiale ale vaccinurilor, detalii privind programarea naţională, răspunsuri la întrebări, raportări, dar şi alte informaţii provenite din surse oficiale, respectiv instituţiile care gestionează domeniul sănătăţii şi vaccinarea.

Emil Boc: Miza pentru oprirea pandemiei prin vaccin e în mediul rural

Campania de vaccinare va fi un succes doar atunci când populația din mediul rural se va vaccina, a spus Emil Boc, deoarece jumătate din populația României trăiește acolo. El a precizat că preoții vor avea un rol decisiv în mobilizarea oamenilor.


„Miza va fi mediul rural. Până la urmă orașele vor veni pe linia aceasta a vaccinării, dar trebuie să ne gândim că jumătate din populația României trăiește în mediul rural. Acolo va fi importantă mobilizarea și implicarea tuturor actorilor cu rezonanță și influență la nivel regional, și aici preotul va rămâne cu un rol decisiv. Eu m-am bucurat și l-am felicitat pe mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț pentru atitudinea, în primul rând creștinească, și în al doilea rând corectă cu sistemul sanitar. Domnia sa a spus «Mă voi vaccina atunci când îmi vor spune medicii pentru că eu am trecut recent prin boală și acum nu este cazul, dar când îmi vor spune medicii mă voi vaccina. Îi îndemn pe credincioși ca fiecare să cugete și să facă după propria conștiință.» E o atitudine corectă care arată un grad de maturitate a Bisericii Ortodoxe care se pliază pe vremea în care trăim”, a spus Emil Boc, la un post de radio local.

Câți români s-au vaccinat?

Potrivit datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 marți, 85.604 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19. Dintre dozele folosite - 70.093 au fost din vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, 6.972 au fost doze de vaccin Moderna, 8.494 de vaccin Astrazeneca, iar 45 din serul produs de compania Johnson & Johnson.

Dintre cele 85.604 de persoane vaccinate, 32.629 s-au imunizat cu prima doza, iar alte 52.975 au făcut doza de rapel. Marți au fost înregistrate 41 de reacţii adverse - şase de tip local şi 35 de tip general.

De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 5.493.913 de doze unui număr de 3.411.328 de persoane, dintre care 1.328.743 au primit o doză şi 2.082.585 şi pe cea de-a doua.

CITEȘTE ȘI

Miza pentru oprirea pandemiei prin vaccin e în mediul rural. Emil Boc: „Acolo preotul va avea rol decisiv”

Ultimele Stiri
abonare newsletter