Actualitate

VIDEO. Animale CHINUITE, într-un sat din Cluj. Vecinii: „Este sinistru, animalele merită o viață mai bună”

O asociație din Cluj care luptă pentru salvarea animalelor a scos la lumină cazul unei familii din satul Vișea, comuna Jucu, care deține mai multe animale în gospodărie, în condiții greu de imaginat.

 

 


Disperați, vecinii proprietarilor animalelor au cerut ajutorul ONG-ului Asociația Națională pentru Combaterea Braconajului și Poluării (ANCBP), în speranța că acestea ar putea fi salvate. Conform imaginilor și celor spuse de către vecini, familia deține mai mulți câini nesterilizați și adesea înfometați, precum și un măgar, vizibil neglijat, lăsat în ploaie și căldură. Fotografiile surprind totodată, o rață moartă pe acoperișul casei proprietarilor, lăsată de aceștia zile în șir să zacă.

Vecinii, disperați: „Toată ograda lor miroase insuportabil”

O femeie din satul Vișea, vecină a familiei care deține animalele neglijate, povestește despre situația care pare de nerezolvat, după ce a apelat inclusiv la autorități, în speranța că se va face ceva în acest caz.


„Dânșii dețin foarte multe animale pe care le țin în condiții de neimaginat. Toată ograda lor miroase insuportabil, astfel încât, de multe ori nici nu îmi vine să aerisesc casa. Bietul măgar este plouat, nins, bătut de soare. După mai multe insistențe, acesta a fost mutat într-un spațiu extrem de mic și nu este scos deloc să se miște, dar măcar are un acoperiș deasupra capului.

O mare problemă de care se plâng toți vecinii este reprezentată și de faptul că familia deține mai mult de 6 câini, care sunt lihniți de foame și toată noaptea latră și caută mâncare. La inceputul primăverii, soțul meu a găsit în grădina noastră un câine mort, care le aparținea. În trecut le dădeam mâncare, dar am ajuns să ne fie frică apoi să mai ieșim din casă. De asemenea, câinii nu sunt sterilizați și se înmulțesc constant. De la geamul nostru am putut vedea timp de câteva zile o rață moartă și lăsată pe acoperișul casei familiei. Este sinistru, acele animale merită o viață mai bună”, povestește femeia, care locuiește lângă gospodăria proprietarilor animalelor.


Primăria Jucu, sesizată în acest caz

Ea a precizat că a sesizat inclusiv Poliția Locală și Primăria Jucu cu privire la această situație, însă până în prezent, nu a fost luată nicio măsură în acest caz.

Astfel, cei din cadrul Asociației Naționale pentru Combaterea Braconajului și Poluării (ANCBP), care s-au implicat în rezolvarea acestui caz, au trimis o solicitare reprezentanților Primăriei comunei Jucu, prin care cer rezolvarea situației animalelor neglijate ori cel puțin sprijin pentru a steriliza câinii și a-i putea oferi spre adopție.


„Ni se pare o situație inacceptabilă, atât în ceea ce privește condițiile de trai ale membrilor familiei, cat și ale animalelor din gospodărie. În cursul zilei de 20 mai, am fost la fața locului. Ne dăm seama că animalele din curte, cu excepția celor de companie, sunt necesare traiului acestei familii sărace, însă noi nu putem interveni în remedierea problemei sociale, ci poate doar, cu ajutorul unor asociații partenere, în sterilizarea și eventual, adopția unora dintre ele”, au transmis reprezentanții ANCBP.

Animalele, fără sursă de apă

Ei au mai precizat că în cadrul vizitei la gospodăria celor care dețin animalele au putut să observe cum acestea au acces la apă doar dintr-o fântână cu apă murdară din care, „probabil, se alimentează și stăpânii”.


Primarul comunei Jucu, Valentin Pojar, a transmis pentru monitorulcj.ro, că se va informa în legătură cu acest caz, urmând să trimită un punct de vedere cu privire la situația familiei din satul Vișea.

Ce prevede legea pentru proprietarii de animale?

Conform legii, „proprietarii câinilor au obligația să identifice și să înregistreze animalele în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora”, spune Norma privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, actualizată în 2021.

De asemenea, conform legii din România, deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoi, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală.

Totodată, deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi, prin „rău tratament” înțelegându-se comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor prezentate anterior.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU. Claudiu Olenici, dedicat trup si suflet animalelor: „Voluntarii duc tot greul. Tot ceea ce facem e din bani proprii”

abonare newsletter