Actualitate

Copilul unei cerșetoare din Cluj, DROGAT. Protecția Copilului nu a primit nicio plângere.

Un copil al unei cerșetoare a fost drogat pentru a fi liniștit. Potrivit sursei, tactica aceasta se practică des în rândul cerșetorilor.

 

 


O femeie din Cluj a postat pe rețelele de socializare, în data de 1 iunie, un caz șocant al unui copil căruia i s-au dat anumite substanțe pentru a adormi.

„Am trecut pe stradă pe lângă o femeie care cerșea cu copilașul «adormit» în brațe. Cunoscând din reportaje că acei copilași sunt drogați pentru a sta cuminți, drogați de când se nasc, drogați aproape zilnic, am abordat-o pe femeie. Am întrebat-o dacă este adevărat și copilul ei este drogat. Mi-a spus că da și că asta e situația, apoi a dat să plece.” a transmis aceasta în postarea de pe Facebook.


 

Telefonul fără fir

Femeia s-a interesat și a raportat cazul autorităților, însă momentan fără nici un rezultat.


„M-am îndepărtat și am sunat la 112. Mi s-a spus să contactez poliția locală. Am sunat la poliția locală, mi s-a spus că tot ce pot ei face este să o amendeze pentru cerșetorie. Și să sun la municipală, secția 4. Mi-au dat un număr de telefon la care dacă suni, îți țiuie ceva în ureche și se închide apelul. Am căutat alt număr de-al lor pe Google.

Am intrat în contact cu ei și mi-au spus să chem poliția locală, care va contacta Protectia Copilului. Le-am spus că am vorbit deja la locală și mi-au spus că doar îi amendează și să sun eu la Protecția Copilului. I-am întrebat dacă au un număr și mi-au spus «Nu, căutați pe net».


Am sunat la Asistența socială și Protecția Copilului, mi-au spus să sun la poliția locală. Le-am povestit tot, au spus că ei vin doar la cazuri reclamate la domiciliu.” a mai declarat clujeanca.

Importanța sesizării acestor cazuri

Femeia a explicat de ce este atât de indignată de indiferența autorităților și a insistat asupra importanței sesizării acestor cazuri.


„Cu alte cuvinte, dacă tu îi dai o palmă copilului tău, Protectia Copilului vine un-doi la ușă. Dar pentru un copil drogat de bebeluș, a cărui dezvoltare cerebrală și fiziologică este periclitată poate pe viață, nimeni nimic.

Să nu mai menționez că acest copil, dacă azi nu ne este milă de el, mâine va fi un adult subdezvoltat intelectual, învățat să fure și să fugă. Mâine va avea tot dreptul să ne întrebe «de ce n-ați făcut nimic atunci, dar acum vă plângeți?»

Vă rog, nu caut să pornesc o dezbatere, doar să mă informez în legătură cu ce se poate face.” a transmis femeia.

Situația la momentul de față

Miercuri, 2 iunie, la o zi după incidentul raportat, persoana a scris din nou pe rețelele de socializare în legătură cu acest caz, oferind detalii despre ce s-a mai întâmplat între timp.

„De 30 de minute stau în telefon cu autoritățile și nimeni nici măcar nu se ridică de pe scaun să vină să constate, nu mai spun să ia vreo măsură, deși există legi care, pe hârtie, protejează copiii. Un copil drogat de bebeluș, un copil drogat zilnic, folosit cu cruzime.” a scris ulterior femeia.

Răspunsul D.G.A.S.P.C.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au transmis punctul lor de vedere cu privire la acest caz și măsurile ce trebuie luate în aceste situații.

„La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj funcționează Telefonul Copilului (0264.983), un număr de telefon care poate fi apelat non-stop pentru a fi sesizate situații de abuz și neglijare asupra copilului. Nu a fost înregistrat nici un apel privitor la cazul descris.

În prezent nu avem cunoștință despre identitatea mamei și a copilului. În astfel de cazuri, reprezentanții instituției noastre colaborează cu cei ai poliției locale în vederea realizării demersurilor de identificare a mamei și a copilului în teren.

Concomitent se cer informații de la Serviciul Protecția Copilului și Familiei, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, pentru a verifica dacă au acest caz în evidență și ce servicii s-au oferit pentru prevenirea separării copilului de familie.

După identificare, se procedă la evaluare inițială a cazului în colaborare cu autoritățile locale (unde locuiește mama și copilul), având în vedere situația de neglijare la care este expus copilul. În funcție de rezultatele evaluării se identifică soluția de suport cea mai bună pentru copil.

Dacă mama refuză găzduirea pe o perioadă determinată, alături de copil, într-un centru rezidențial, iar în familie nu au fost identificate rude care ar putea oferi suport în creșterea și îngrijirea copilului și se constată că sunt grav încălcate grav drepturile copilului, se pot face propuneri către Instanța de Judecată de separare a copilului de mamă și instituirea măsurii de protecție specială pe o perioadă determinată de timp pentru copil.” a transmis directorul general al DGASPC, Nicoleta Molnar.

abonare newsletter