Actualitate

Clujenii, „apărați” de căpușe și țânțari. Începe dezinsecția pe străzile Clujului

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că începând de joi, 3 iunie, pe străzile din oraș va începe dezinsecția, în vederea combaterii apariției căpușelor și țânțarilor.

 

 


„Astăzi, 03.02.2021, demarează o nouă acțiune de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca și spații deschise ale persoanelor fizice și juridice. Operațiunea se va desfășura pe parcursul acestei luni, până în data de 30 iunie 2021, între orele 22.00–06.00, în funcție de condițiile meteorologice”, a transmis viceprimarul.

 


Produsele folosite pentru dezinsecție sunt Cymina Plus - pentru combaterea țânțarilor și Vectobac WG - pentru activitatea de delarvizare, produse fiind regăsite în Registrul Național al produselor biocide și autorizate de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide, anunță municipalitatea.

Dezinsecția este realizată de S.C. CORAL IMPEX S.R.L.


„Pentru o eficienţă cât mai mare a aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie si pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, să efectueze tratamente de dezinsecţie pe păşuni, în depozite de anvelope uzate, subsoluri, casa scării de la blocuri etc., în perioada de desfășurare a acţiunilor de dezinsecţie efectuate pe domeniul public și privat, spații deschise ale persoanelor fizice și juridice”, a precizat Tarcea.

Dezinsecția, menită să înlăture căpușele și țânțarii

Acțiunea de dezinsecție este una necesară în acest sezon, deoarece, odată cu venirea căldurii, în fiecare an apar cazuri de clujeni înțepați de căpușe, acestea putând deveni periculoase, în special pentru copii și totodată, fiind generatoare de boli.


Căpușele pot transmite boli oamenilor atunci când acestea sunt infectate, prin mușcătură transmițând infecția respectivă. Astfel, una dintre cele mai cunoscute boli transmise oamenilor prin înțepătura căpușelor este boala Lyme, dar și febra hemoragică Crimeea-Congo (FHCC) ori encefalita transmisă de căpușe (TBE).

Cât de periculoase sunt căpușele și țânțarii?

Boala Lyme apare la oameni atunci când căpușa rămâne atașată de corp timp de 17-48 de ore, primele simptome fiind reprezentate de erupții roșii circulare, lipsă de energie, dureri de cap și dureri musculare și articulare. Dacă boala ajunge să progreseze, aceasta poate duce până la deteriorarea articulațiilor și a nervilor.


Un alt „dușman” de temut sunt țânțarii, și aceștia făcându-și apariția în sezonul cald. Țânțarii devin periculoși din cauza faptului că pot transmite virusul West Nile, acesta fiind responsabil inclusiv de decesul oamenilor. În anul 2018, în România s-au înregistrat nu mai puțin de 36 de decese cauzate de infecția cu virusul West Nile, care a fost transmis prin mușcătura de țânțar.

CITEȘTE ȘI:

Atenție, clujeni! Au apărut CĂPUȘELE! Află unde trebuie să mergi dacă te-a mușcat o căpușă

Ultimele Stiri
abonare newsletter