Economie
Topul țărilor cu cel mai ridicat deficit guvernamental: România, 8,6% din PIB, comparativ cu 2,9% în UE.
Deficitul guvernamental al României a ajuns la 8,6% din PIB, în timp ce deficitul în UE a scăzut la 2,9%.
România, în topul statelor UE cu deficit guvernamental în creștere|Foto: monitorulcj.ro
Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, însă tendința a fost inversă în România, unde deficitul a înregistrat un avans de 1,4 puncte procentuale, arată datele publicate miercuri de oficiul European de statistică Eurostat.
România, în topul statelor UE cu deficit guvernamental în creștere
În timp ce, în Uniunea Europeană, deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, de la 3,3% din PIB în T2 până la 2,9% din PIB în T3, în România deficitul a crescut de la 7,3% din PIB în T2, până la 8,6% din PIB în T3.
CITEȘTE ȘI:
Suma uriașă de care are nevoie România pentru echilibrarea bugetului
Datele provizorii arată că topul țărilor membre cu cele mai mari deficite guvernamentale este condus de Bulgaria, cu un minus de 8,7% din PIB, urmată de România, 8,6% din PIB, și Polonia, 6,7% din PIB.
La polul opus este Irlanda, țară care în trimestrul al treilea al anului trecut a înregistrat un excedent guvernamental de 14,5% din PIB, în creștere cu 11,7 puncte procentuale comparativ cu situația din trimestrul al doilea.
Datoria publică se adâncește
În ceea ce privește datele cu privire la datoria publică a țărilor membre în trimestrul al treilea, raportul datorie-PIB a rămas nemodificat în zona euro la 88,2%, comparativ cu trimestrul al doilea, iar în UE a rămas nemodificat la 81,6%.
CITEȘTE ȘI:
Datoria guvernamentală a ajuns, în septembrie, la peste 916 miliarde lei, respectiv 54,4% din PIB
În rândul statelor membre însă, de la un trimestru la altul, 13 state membre au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Bulgaria, 2,4 puncte procentuale, și România, creștere de 2 puncte procentuale.
La finele celui de al treilea trimestru al anului trecut, țările membre cu cea mai mică pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau:
*Estonia (24%)
*Bulgaria (24,6%)
*Luxemburg (26,6%).
La polul opus, țările membre cu cea mai mare pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau:
*Grecia (158,2%),
*Italia (136,3%)
*Franța (113,8%)
În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că datoria guvernamentală a urcat până la 916,4 miliarde lei, sau 53,1% din PIB, în trimestrul al treilea al anului trecut, de la 860,3 miliarde lei, sau 51,1% din PIB, în trimestrul precedent.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: