Actualitate
Vara aduce noi șantiere în centrul Clujului. Încep lucrările la zece străzi, până în 2023
Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente vor fi modernizate, lucrările demarând vara aceasta. Termenul finalizării este anul 2023, iar investiția se ridică la peste 38 de milioane de lei, din fonduri europene.
Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a anunțat că a fost semnat contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a 10 străzi din zona centrală, printre care străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și Iuliu Maniu, iar lucrările vor demara vara aceasta. Totodată, în cadrul proiectului, va fi reamplasată statuia fecioarei Maria pe locul inițial de pe strada Universității, precizează Ovidiu Cîmpean.
Proiectul a fost realizat în urma unui concurs internațional de soluții câștigat de Mossfern AUK, fiind finanțat din fonduri europene, prin POR 2014-2020. Fiind vorba despre POR 2014-2020, termenul de finalizare al proiectelor incluse în acesta este anul 2023.
„Am avut o ședință de organizare pentru începerea lucrărilor pe Kogălniceanu și străzile adiacente, printre care și strada Iuliu Maniu. În acest moment, lucrăm la pregătirea demarării lucrărilor. Săptămâna trecută am semnat contractul de execuție și urmează ca după ce constructorul se organizează, să începem lucrările”, a spus Ovidiu Cîmpean, vineri, la TVR Cluj.
Anul 2023, finalul lucrărilor din centru
Întrebat dacă termenul de doi ani și jumătate este suficient pentru a finaliza lucrările pe Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente, Ovidiu Cîmpean a răspuns afirmativ.
„Cu siguranță, da. Nu vor fi probleme la respectarea termenului, până în 2023 va fi gata, suntem în proceduri de achiziție publică. Au fost depuse de asemenea oferte pentru cel mai important proiect în valoare de peste 30 de milioane de euro, și anume reamenajarea malurilor Someșului, iar anul acesta vom avea un constructor și pentru acest proiect”, a explicat Cîmpean.
Ce prevede proiectul?
Proiectul prevede modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu.
Reabilitarea vizează o suprafață de aproximativ 26.000 mp, această suprafață cuprinzând străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac (între I.C. Brătianu și strada Avram Iancu). Mihail Kogălniceanu ar urma să aibă trafic rutier în care accesul va fi permis doar riveranilor și persoanelor care trebuie obligatoriu să ajungă cu mașina la una dintre instituțiile din zonă.
Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.
Parcări desființate și sute de arbori plantați
De asemenea, vor fi plantați peste 250 de arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme LED și stâlpi integrați în peisajul urban.
Parcările de pe strada Universității vor fi desființate, iar în urma finalizării lucrărilor vor fi instalate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern ori rastele pentru parcarea bicicletelor.
CITEȘTE ȘI: