Actualitate

Cum a decurs campania de împăduriri a Direcției Silvice Cluj în primăvara anului 2021 (P)

Regenerarea pădurii este un proces de înnoire sau refacere a generațiilor de arbori și arborete în locul celor exploatate sau distruse din diferite cauze.

Regenerarea se impune ca o verigă obligatorie, un mijloc de evoluție a vegetației arborescente asigurând continuitatea pădurii în timp și spațiu.

În acest an programul de regenerare al Direcției Silvice Cluj a fost realizat integral; astfel s-au regenerat următoarele suprafețe în fond forestier de stat:


– regenerări naturale: 190 ha;
– regenerări artificiale (împăduriri): 236 ha, deci un total de 426 ha.

Din acestea, 167 ha sunt suprafețe afectate de doborâturile de vânt din septembrie 2017, suprafețe de pe care s-a recoltat masă lemnoasă, au fost curățate și sunt regenerate.


Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori s-au realizat 43 ha completări și 2 ha refaceri.

În fond forestier privat administrat sau cu contract de prestări servicii s-au regenerat 34 ha, din care 11 ha regenerate natural și 23 ha împăduriri. S-au realizat, de asemenea, 7 ha completari, în plantațiile realizate în anii anteriori.


Această primavară a fost una deosebită de anii anteriori deoarece în zona montană zăpada s-a topit foarte târziu, întârziind demararea lucrărilor, iar apoi au fost foarte multe întreruperi în activitate din cauza ploilor. Dar având asigurată forța de munca necesară, iar șantierele fiind aprovizionate cu puieții forestieri, din timp, aceste decalaje au fost recuperate, lucrările fiind executate într-un timp relativ scurt și în perioada optimî.

Totuși aceste ploi sunt necesare pentru creșterea procentului de prindere a puieților și pentru dezvoltarea lor ulterioară, dar și pentru refacerea pânzei freatice afectată de anii foarte secetoși.


În această campanie de primavară s-au utilizat 1,250 miloane de puieți forestieri, produși în marea majoritate în pepinierele din cadrul ocoalelor silvice.

Pentru asigurarea materialului săditor necesar lucrărilor din anii următori, în asortimentul de specii prevăzut de documentațiile tehnice, în primavara acestui an, în pepinierele silvice din cadrul direcției s-au executat următoarele lucrări:


– semănături solarii: 605 mp;
– semănături în câmp (salcâm, frasin, glădiță): 26 ari;
– repicaje (molid, larice): 53 ari;
– butășiri (plop euroamerican): 10 ari.

În continuare, în special la Pepiniera Mihai Viteazu, producem o gamă largă de puieți ornamentali, care pot fi utilizați în lucrările de amenajare a spațiilor verzi. Folosind metoda de valorificare în ghivece sau containere, perioada de valorificare se poate extinde și în vară.

Se pot achiziționa atât specii de rășinoase ornamentale (molid argintiu, tuia, ienupăr, tisă, chiparos) cât și specii de foioase pentru gard viu (buxus, cununiță, lemn câinesc) și arbori de foioase de talie mare (tei, magnolia, cireș altoit, platan, frasin, paltin ornamental, salcâm ornamental, corcoduș roșu, salcie etc).

Din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemie, tradiționalele acțiuni cu voluntarii au fost amânate sau s-au realizat cu un număr foarte restrâns de participanți, în special doar cu membrii activi ai ONG-urilor de profil.

În concluzie, și în acest an, am parcurs cu rezultate foarte bune perioda „Lunii plantării arborilor” iar plantațiile realizate la începutul campaniei de împăduriri, în zona de deal a direcției, sunt deja pornite în vegetație.

abonare newsletter