Actualitate

Arhitectul Șerban Țigănaș: „Construim metrou pentru Florești, nu pentru Cluj”

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș a vorbit luni într-o emisiune radio despre proiectul metroului de la Cluj, arătându-se sceptic cu privire la realizarea acestuia.

 

 


„Încă nu am văzut argumentele științifice care aduc metroul ca fiind o soluție. Metroul este extrem de puternic în orașele ample și cu o oarecare constituție topografică plană. Se știe că metroul este absolut important acolo unde creează o rețea, ori la Cluj este vorba despre o linie. Mi-am pus întrebarea «pe cine duce, unde?». Marile probleme pe care le are Clujul nu sunt pe linia propusă pentru metrou, ci exact perpendicular pe aceasta. Deci facem metrou pentru Florești, nu pentru Cluj”, a explicat arhitectul, luni, la un post de radio local.

 


El a vorbit și despre logica din spatele realizării unui proiect precum e metroul la Cluj. Astfel, cele 310 milioane de euro pe care proiectul metroului de la Cluj ar urma să le primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) acoperă investiția necesară realizării a nouă stații de metrou, mai exact din cartierul Mănăștur până în Sopor, fără legătură directă cu Floreștiul. 

„În Sopor nu e nimic. Facem un metrou ca să meargă cei din Mănăștur într-un loc în care nu e nimic construit. Metroul reprezintă o soluție lentă, o dezvolți încet și costă foarte mult”, este de părere Șerban Țigănaș.


Metroul s-ar putea „ciocni” și de alte obstacole

În ceea ce privește finalizarea metroului, arhitectul a menționat că ar putea apărea și alte impedimente, odată cu demararea lucrărilor. 

„Mi-e foarte greu să spun dacă se va construi sau nu, însă dacă va începe construcția și avem ghinionul absolut predictibil de a ne întâlni cu arheologia din zona centrală a Clujului, s-ar putea să pățim ce s-a întâmplat în Salonic, unde se construiește un metrou de foarte mulți ani și care s-a ciocnit la fiecare stație de arheologie, finalizându-se cu o criză a metroului într-un oraș mare”, a mai spus Țigănaș.


Lucrările de foraje pentru metrou continuă

Cu toate acestea, proiectul metroului de la Cluj merge mai departe, acum o săptămână, pe șantierul de pe Bulevardul 21 Decembrie fiind demarate noi lucrări de foraje în vederea construirii metroului și a trenului metropolitan.  

De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, Primăria municipiului Cluj-Napoca anunța începerea primelor lucrări în cadrul proiectului metroului. Astfel, în perioada octombrie - decembrie 2020, a avut loc realizarea lucrărilor de foraje geotehnice în cadrul proiectului de metrou și tren metropolitan, Primăria Cluj-Napoca alături de Geostud și de toți deținătorii de rețele stabilind amplasamentele pentru 42 de foraje.


Termenul de finalizare, amânat

Noul termen anunțat pentru finalizarea întregului proiect care prevede metroul de la Cluj este anul 2029, și nu 2026, așa cum anunțase cu optimism municipalitatea. Finalizarea metroului ar putea fi condiționată și de primirea sau nu a celor peste 300 milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Proiectul metroului ar putea primi prin PNRR o finanțare de aproximativ 30% din valoarea totală a investiției, mai exact, 310 milioane de euro. PNRR a fost depus de țara noastră la finalul lunii trecute la Bruxelles, printre proiectele majore ale Clujului incluse fiind și metroul. 

Astfel, după cum se arată în PNRR, se așteaptă ca până în anul 2029, la finalizarea integrală a magistralei de metrou, să existe 12,7 km de rețea nouă de metrou, 15 stații noi și 30 de rame electrice.

CITEȘTE ȘI:

La Cluj vom avea un metrou mai mic, cu un singur tronson. Boc: „Va fi unul important”

abonare newsletter