Actualitate
FOTO. Biserică de lemn din secolul XVIII, salvată de la prăbușire, la Cluj
Biserica de lemn din localitatea Săliștea Veche, județul Cluj, a fost consolidată și restaurată din temelii, prin efortul comunității.
Bisericuța de lemn din satul Săliștea Veche a fost salvată de la prăbușire de comunitate, fiind restaurată din temelii în ultimii ani.
„În urmă cu peste doi ani, mergem împreună cu Eugen Vaida, să vedem biserica de lemn din localitatea Săliștea Veche. Biserica era într-o stare de semicolaps (se poate observa in primele imagini) și intervenția Ambulantei pentru Monumente s-a mutat la biserica de la lemn din Săliștea Nouă.
Acum, prin forța comunității, îndârjirea unor oameni sufletiști, sprijinul administrației locale s-a reușit și salvarea bisericii de lemn din Săliștea Veche. Felicitări! Mă bucură mult faptul că un țelul comun al salvării bisericii a reușit să adune oamenii și să fie o comunitate”, a transmis arhitectul județului, Claudiu Salanță.
Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.
Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior.
Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.
În 2019, anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, preotul protoiereu Dan Hognogi a demarat o campanie de salvare a bisericii, care s-a concretizat începând cu luna iunie, biserica fiind restaurată din temelii.
CITEȘTE ȘI
AȘA DA! Biserică din secolul al XIII-lea, readusă la viață într-o localitate din Cluj - FOTO