Actualitate

Emil Boc, despre evacuările din Pata Rât: „NU există evacuări. Oamenii au datorii, iar Primăria a fost obligată”

Mai multe insituții și asociații, printre care și Centrul European pentru Drepturile Romilor, i-au cerut primarului Emil Boc să înceteze evacuările din Pata Rât. Edilul a explicat situația, spunând că nu este vorba de evacuări forțate, ci de ceva „total diferit”.

 

 


Emil Boc a explicat la un post de radio local care e situația în Pata Rât, după ce au apărut discuții controversate în mediul online, potrivit cărora familiile de romi care trăiesc acolo trebuie să evacueze locul forțat. 

 


Edilul a spus că nu există evacuări. Povestea ar fi pornit de la unii locuitori din Pata Rât care au depus plângeri în legătură cu o persoană care locuiește ilegal. 

Astfel, notificarea trimisă oamenilor de acolo ar însemna că aceștia au niște datorii de plătit, nu că se fac demersuri pentru evacuări:


„Nu este nicio evacuare, vreau să fie foarte clar. Acolo au fost niște plângeri din partea unor vecini că cineva stă ilegal acolo. Au fost plângeri adresate de către ei, între ei. S-au făcut procese în instanță pentru a se recupera cheltuielile. Primăria, conform legii, pentru că altfel venea Curtea de Conturi și întreba funcționarii de ce n-am făcut niciun demers i-a notificat cu privire la faptul că au niște datorii de plătit. Atât. Partea de evacuări este una complet diferită care presupune o altă procedură care nu  a fost începută și nu există. Și doar potrivit prevederilor legale când cineva nu-și plătește o chirie la stat sau la Primărie, vine o notificare în care vezi că ai de plată ceva. Toată povestea aceasta a început de la sesizări, din interior, dintre cei care locuiau acolo”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Totodată, edilul a declarat că Primăria Cluj-Napoca a fost obligată să promoveze această acțiune:


„Atunci Primăria a fost obligată să promoveze această acțiune ca fiecare să plătească în raport cu ceea ce consumă acolo, este o sentință pentru plată, sume modice, nu sume mari, din câte am înțeles, și s-a făcut doar notificarea către persoana respectivă că are de plătit o sumă de bani, conform prevederilor legale. Nu evacuare, care este cu totul și cu totul o altă procedură.”

CITEȘTE ȘI:


Centrul European pentru Drepturile Romilor cere încetarea evacuării din Pata Rât: „Mai multe familii vor rămâne fără adăpost”

 

Este Pata Rât istorie? Activiștii spun că NU! „Când se vor trage la răspundere cei vinovați?”

 

abonare newsletter