Actualitate

S-a decis! „Gen” va fi schimbat cu „sex”, în noile buletine. Cele fără CIP vor conține două versuri din imnul național

Cuvântul „gen” va fi schimbat cu „sex” în noile cărți de identitate, pentru a evita interpretările. Buletinele fără CIP vor conține primele două versuri din imnul național, dar vor fi valabile doar în țară.

 

 


 

Modificările vin după ce AUR și lideri PNL au criticat noul document de identitate.


 

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri la Digi24 că în urma nemulțumirilor apărute, noile buletine vor suferi modificări. 


„La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen. 

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare.


Părerea oamenilor despre noile buletine, testată 

Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație. 

Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național”, a explicat Cătălin-Aurel Giulescu.


Dezavantaje pentru cei cu buletine fără CIP

El a mai spus că noul buletin are și funcția de document de călătorie, pe lângă funcția de stabilire a identității, înlocuind de asemenea și cardul de sănătate. 

„Pentru cei care nu-și doresc un suport electronic în documentul de identitate, avem cartea de identitate simplă, unde avem însemnele naționale. Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea”, a mai precizat chestorul.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Bode, la lansarea cărții de identitate electronice: „Cluj-Napoca a devenit un adevărat Silicon Valley de România”. VIDEO

abonare newsletter