Actualitate

Talibanii au intrat cu forța în Kabul. Americanii au ars documente și au abandonat ambasada

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

 


Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut duminică forţelor de securitate să garanteze „securitatea tuturor cetăţenilor” menţinând ordinea publică în Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea, transmite AFP.


 

„Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă”, a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis presei.


Postul local Tolo News, citat de Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit sâmbătă să desemneze o delegaţie care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii.

Acelaşi canal TV a informat că duminică fostul preşedinte Hamid Karzai s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem pentru Reconcilere Naţională, Abdullah Abdullah, pentru a discuta despre trimiterea unei delegaţii în Qatar pentru negocieri cu talibanii.


Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă.

Potrivit mai multor surse, președintele Afganistanului ar urma să demisioneze.


Ambasada SUA, evacuată cu elicopterul

Oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul ţării, a fost capturat sâmbătă.

Personalul ambasadei SUA de la Kabul a fost evacuat cu elicopterul. Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice. Acest lucru se întâmplă pentru a „reduce volumul de material sensibil de pe proprietate”, conform unei note la care Reuters a avut acces.


Situația se aseamănă izbitor cu cea din Saigon, când a început războiul din Vietnam în anii '70.

MAE îndeamnă cetățenii români să părăsească Afganistanul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat vineri că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan şi îndeamnă cetăţenii români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan.

De asemenea, MAE avertizează „că aceste evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate”.

Ministerul român reaminteşte că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaţionale la Kabul şi faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, capacitatea de intervenţie a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situaţiei de securitate din această ţară.

CITEȘTE ȘI:

O clujeancă, medic militar, pleacă în misiune în Afganistan

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter