Actualitate

Ce poate învăța Clujul de la Iași? O „relație” mai bună cu America, unul din defectele orașului de pe Someș

Cluj-Napoca, Iași și Timișoara – considerate „orașele-magnet” ale României pot „învăța” unele de la altele, scrie urbanizehub.ro.

 

 


Atragerea oamenilor ori o legătură mai strânsă cu America ar putea fi aspectele pe care Clujul le poate învăța de la capitala Moldovei.

 


„Chiar dacă cele trei orașe au foarte multe în comun, destinele lor sunt, și vor fi modelate de decizii individuale, pe care nu avem cum să le anticipăm. Orașele și comunitățile ce nu știu să își croiască propriul destin dau inevitabil în declin sau în caricatură”, precizează urbanizehub.ro.

Astfel, conform sursei menționate, Cluj-Napoca ar putea lua ca și exemplu de la Iași atragerea oamenilor: „Iașiul pare să se fi acomodat destul de ușor la valul de migranți, parte scriptic, parte real, dinspre Moldova. Ambele orașe au o carență mare de forță de muncă, dar Iașiul, în bună parte datorită poziției geografice mai favorizante, de această dată, a fost mai abil în a atrage oameni”.


Amazon, cea mai mare firmă din Iași în prezent

De asemenea, cei din cadrul Urbanize Hub atrag atenția asupra necesității Clujului de a avea o relație mai apropiată cu America, după modelul Iașiului, unde un ieșean angajat la Amazon a convins compania să vină să investească în capitala Moldovei. Astfel, Amazon a devenit cea mai mare firmă din Iași, fiind totodată în continuă dezvoltare

În aceeași analiză, se precizează ca alt aspect pe care Clujul l-ar putea lua în considerare este „mobilizarea capitalului privat local pentru regenerarea orașului”.


Ce poate învăța Iașiul de la Cluj?

Pe de altă parte, analiștii arată că și Iașiul poate învăța de la Cluj-Napoca, printre exemple fiind și definirea unui portofoliu de proiecte strategice, cu referire la marile proiecte de infrastructură cum ar fi metroul ori centura metropolitană.

„Ei nu așteaptă să vadă cum vor arăta ghidurile de finanțare pe PNRR sau POR, și fac lobby ca aceste programe să fie gândite pentru a include proiectele lor. Un portofoliu matur de proiecte are și avantajul de a mobiliza multe energii la nivel local. Oamenii se raliază în jurul proiectelor preferate și susțin implementarea lor”, spune sursa citată, cu referire la Cluj-Napoca.


Totodată, Iași ar putea să se „inspire” de la Cluj în procesul său de dezvoltare, implementând metode prin care cetățenii sunt implicați în etapele de desfășurare ale proiectelor de pe plan local. Un exemplu în acest sens ar putea fi procesul de bugetare participativă, care la Cluj-Napoca are loc deja de câțiva ani.

CITEȘTE ȘI:

Sociolog din Cluj, despre comparația centrului din Cluj cu cel din Iași: „Este o veste minunată”

abonare newsletter