Actualitate
FOTO. Câinii care depistează COVID-19, „în misiune” pe Aeroportul Cluj
Luni a demarat proiectul pilot pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
De luni, 13 septembrie, la terminalul „Sosiri” al Aeroportului Cluj, se derulează un proiect pilot pentru o perioadă de 60 de zile pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite în acest sens de către Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu din cadrul Poliției Române.
România se numără printre puținele țări din lume care a implementat un astfel de proiect.
„Considerăm că este util, a început deja acest proiect. Sunt doi câini, mai sunt doar câteva aeroporturi în lume care folosesc această metodă de depistare a persoanelor infectate cu coronavirus. Acest proiect este realizat de Poliția Română împreună cu Direcția de Sănătate Publică. În cazul în care câinele depistează la un pasager că ar fi suspiciuni să fie infectat cu COVID, DSP-ul asigură un test gratuit pentru acel pasager. Se face la sosirile internaționale. Probabilitatea ca pasagerii care sosesc pe Aeroportul Cluj să fie pozitivi la coronavirus este destul de mică, întrucât la decolare, pasagerii trebuie să fie ori vaccinați, ori să fi trecut prin boală sau să aibă test negativ, în general, dar considerăm că este un proiectul util”, a declarat directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo.
Persoanele depistate de câini, testate gratuit
În cele două luni de zile, toate persoanele care tranzitează terminalul sosiri din incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, pot fi supuse verificărilor pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 realizate de către echipele canine special pregătite.
„Până acum nu au fost depistate cazuri, proiectul este la început, dar la Sibiu dar la Sibiu a fost depistat un caz, care ulterior a fost confirmat”, a afirmat David Ciceo.
Persoanele indicate de echipajele canine ca posibil a fi infectate sunt testate gratuit cu test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de către personalul Direcției de Sănătate Publică Cluj sau personalul medical existent la nivelul aeroportului. Testele rapide utilizate în cadrul proiectului pilot sunt asigurate gratuit de către Direcția de Sănătate Publică Cluj.
„Deocamdată proiectul se desfășoară pe o perioadă de două luni, vom vedea, în funcție de eficiența acestui proiect dacă va fi prelungit”, a mai adăugat Ciceo.
Zeci de misiuni, desfășurate deja pe Aeroportul Sibiu
Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini și 3 polițiști. Exemplarele canine au semnalat un număr total de 7 persoane dintre care una avea aproximativ 3 săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată și confirmată pozitiv cu test rapid și ulterior cu test PCR.
Două persoane au fost semnalate și testate negativ la testul rapid de pe aeroport dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului și trei persoane semnalate și care au fost testate negativ cu test rapid și carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
CITEȘTE ȘI
Câini care depistează bolnavii de COVID, aduși pe Aeroportul Cluj
România este printre puținele țări din lume care a implementat un astfel de proiect