Actualitate

Precizările Moldovan Carmangerie referitoare la controlul CJPC Cluj

Carmangeria Moldovan a venit cu precizări privind controlul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj la companie.

 

 


Compania clujeană a transmis un comunicat de presă reprezentând precizările sale cu privire la controalele desfășurate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj la depozitele acesteia. Redăm în continuare integral comunicatul transmis de Carmangeria Moldovan:

 


„Sănătatea clienților Moldovan Carmangerie a fost întotdeauna principala noastră prioritate. În cei 27 de ani de activitate, nu am făcut niciodată rabat de la calitate și nu ne-am asumat niciun risc legat de sănătatea clienților, mulțumită cărora existăm. Ca urmare, dezmințim categoric informațiile apărute în unele din ziarele locale referitoare la existența unor cantități de carne expirată care ar fi urmat să intre în procesul de producție, informații apărute în urma unui presupus comunicat de presă al CJPC Cluj.   

Este adevărat că în data de 22 septembrie 2021 o echipă de control a CJPC Cluj a demarat un control la punctul nostru de lucru din Sânnicoară, control care nu a fost finalizat și nu au fost stabilite deficiențe și măsuri de conformare. Cu toate acestea, potrivit articolelor apărute în presă, echipa CJPC Cluj a emis un comunicat de presă, încălcând Procedura cadru ANPRC privind activitatea de supraveghere și control care stipulează că «informațiile date spre publicare în mass media trebuie să fie bine fundamentate, renunțându-se la publicarea constatărilor înainte de finalizarea investigațiilor», fapt ce ne-a adus grave prejudicii materiale și de imagine.


În data de 26 septembrie 2021, compania noastră a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj, Instituția Prefectului, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj în legătură cu maniera abuzivă și lipsită de profesionalism prin care echipa CJPC Cluj a declanșat controlul în companie.

În același timp, am recuzat echipa de control a CJPC Cluj și am cerut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj să dispună efectuarea unui control independent la unitățile companiei – fabrică, depozit și magazine de desfacere, prin desemnarea unei echipe de comisari din alt județ, regiune sau agenție.


Este pentru prima oară în cei 27 de ani de activitate în care am decis să facem plângere împotriva unei echipe de control venită de la o instituție a statului deoarece considerăm că această echipă a avut un comportament abuziv, depășindu-și atribuțiile, fără să respecte procedurile obligatorii privind activitatea de supraveghere și control, și încălcând în același timp normele de siguranță sanitară impuse de pandemie.

Echipa de control a CJPC Cluj a refuzat prezentarea și comunicarea tematicii și scopului controlului, precum și a ordinului de serviciu, a folosit camerele de la telefoanele mobile, fără acordul prealabil și permisiunea managementului firmei, deși normele interne prevăd acest lucru, a avut un comportament agresiv, jignitor, de intimidare, amenințare și șantaj, neadecvat funcționarului public și în neconcordanță cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.


Echipa de control a intrat abuziv, pe calea de acces a camioanelor, direct la rampa care deservește depozitul de produse din carne nedestinate consumului uman, și a început să fotografieze și să filmeze produsele neconforme, retrase de la comercializare. Aceste aspecte sunt înregistrate de camerele video din dotarea companiei.

Cu toate că pentru aceste produse declarate neconforme de către Moldovan Carmangerie s-au prezentat avize de retragere de la magazine, înregistrate în sistemul electronic al firmei, echipa de control nu a ținut cont de acestea. Comisarii CJPC Cluj au fost informați că aceste produse urmează să fie direcționate pentru distrugere către firma de neutralizare autorizată cu care colaborăm. De asemenea, au fost prezentate echipei de control rapoartele de tranșare a tuturor pieselor tranșate identificate în fabrică, cu care se poate stabili cu exactitate trasabilitatea acestor piese pe care echipa CJPC Cluj le-a suspicionat că ar fi neconforme.

Comisarii CJPC Cluj au impus doar verbal ca noi să facem retragerea de pe piață a produselor din carne pe care le-au suspicionat a fi neconforme, deși pentru aceste piese nu existau buletine de analize de neconformitate. Fiind de bună credință, am procedat la retragerea și izolarea tuturor loturilor suspicionate de organul de control, dar în același timp am trimis spre analiză probe din toate produsele suspicionate către un laborator de analize acreditat și independent. Vom face publice rezultatele acestor analize imediat ce le vom avea.

Până la data întocmirii acestei informări de presă, comisarii CJPC Cluj nu au emis niciun act de constatare în care să descrie faptele constatate, deficiențele, măsurile de conformare și dovezile că produsele nu sunt conforme.

Precizăm că suntem conștienți că volumul mare de activități pe care îl avem, și care se suprapune peste o problemă reală și cunoscută la nivel național - lipsa acută de forță de muncă (avem un deficit de 20% de personal în vânzări și 15% în zona de producție), poate duce la erori umane și nedorite. Știind acest lucru, de la bun început ne-am asumat orice greșeli sau neconcordanțe care ar fi putut fi stabilite, tratând controlul CJPC Cluj cu transparență și fiind deschiși să remediem orice constatare.

Am încercat un dialog constructiv cu echipa CJPC Cluj în speranța că toate sesizările legate de activitatea noastră vor fi soluționate și nu am dorit să facem presiuni pe parcursul controlului, din acest motiv nu am ieșit public cu niciun fel de comentariu.

Modul în care echipa CJPC Cluj a decis însă să gestioneze acest control atât prin încălcarea flagrantă a legislației în materie de protecție a drepturilor consumatorilor, cât și pe cea privind combaterea zădărnicirii bolilor, prin nerespectarea măsurilor sanitare împotriva COVID-19, ne-a determinat să acționăm prin recuzarea echipei CJPC Cluj.

De asemenea, vom face propriile investigații interne pentru a stabili în mod clar care sunt deficiențele de muncă și pentru a vedea mai apoi ce măsuri de îmbunătățire putem adopta.

În același timp, regretăm faptul că o parte a presei clujene a preluat informații «pe surse» și a prezentat informația într-un mod tendențios, nedocumentat și de natură a induce în eroare cititorii.

Precizăm că stăm oricând la dispoziția presei pentru orice informații pe acest subiect și, de asemenea, rugăm presa ca ori de câte ori situația o impune, să solicite și punctul de vedere al instituției noastre, potrivit cutumelor deontologice”.

 

NOTĂ: Monitorul de Cluj a preuat informațiile prezentate în articolul intitulat „Produse expirate și reetichetate, descoperite de Protecția Consumatorului într-o carmangerie cunoscută din Cluj” dintr-un comunicat oficial al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj, ai cărui reprezentanți au confirmat pentru publicația noastră că firma controlată este Carmangeria Moldovan.

 

 

abonare newsletter