Actualitate

Clujul Medieval, un izvor bogat în ceea ce privește legendele urbane

De la rețelele de tuneluri care ar exista pe sub oraș, de la vrăjitoarele arse pe rug în central orașului, de la atrocitățile ce se întâmplau în temnița cetății, dar și unde locuia călăul orașului, Clujul Medieval este un izvor de legende.

 

 


Legendele Clujului ilustrează întâmplări care mai de care mai interesante, iar misticismul care le dă aerul acela specific de poveste, pornește, evident, de la un sâmbure de adevăr.

Mai jos vă prezentăm o serie de legende care au rămas vii și astăzi.


Muzeul de speologie-Temnița medievală bântuită

A fost construită în preajma anului 1241și a avut de-a lungul timpului diverse funcții, printre care și funcția de temniță în Clujul Medieval.
Edificiul este azi Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”, singurul de acest tip din România. Cu toate acestea, este închis pentru renovări. În epoca medievală, această clădire a deservit drept temniță și este cunoscută pentru încăperea în care a fost încarcerat Baba Novac, mâna dreaptă a lui Mihai Viteazul, înainte ca acesta să fie executat. Însă, Baba Novac nu este singura personalitate care atrage atenția asupra acestei locații, despre aceasta spunându-se că ar fi bântuită de spiritele celor care au murit închiși și torturați în această temniță.

După mai bine de 100 de ani de la închiderea temniței, locul încă este crezut ca fiind bântuit, deși din fosta închisoare au rămas doar câteva inscripții pe perete. Una dintre aceste inscripții aparține unui paznic maghiar pe numele Kassai Mihaly care spunea următoarele: „Eu, Kassai Mihaly, în 1820 am devenit paznic în această temniță. Voi, nenorociților, cei care suferiți aici ați devenit exemplele lipsei de noroc, chiar dacă soarta voastră s-a întors din când în când spre disperare, am fost totuși spre a voastră consolare când, în anul 1821, zidurile și închisoarea au fost înnoite”


Legenda spiritelor care bântuie muzeul de speologie a revenit în atenția clujenilor acum mai bine de 10 ani, când au fost efectuate câteva săpături arheologice. Se credea că aceste săpături au deranjat spiritele celor îngropați acolo, deși nu au fost găsite oseminte în incinta clădirii.

Casa călăului

Casa se afla pe actuala stradă Avram Iancu, însă în 2002 a fost distrusă de un incendiu, iar ulterior aceasta a fost demolată. Tot ce a rămas din clădire sunt legendele urbane.


O variantă a legendei spune că acolo locuiau călăii Clujului, cei care executau prizonierii condamnați la moarte. Pentru alții, legenda este demontată de poziționarea casei în exteriorul cetății, pentru că, zic ei, un călău nu poate locui în afara zidurilor cetății.

O altă legendă spune că în această casă din secolul al XVI-lea s-ar fi mutat un fost călău străin, care, odată ce s-a retras, s-a simțit copleșit de acțiunile pe care le-a făcut în timpul carieri sale de călău și care și-ar fi dedicat restul vieții pentru a face bine. Acesta ar fi locuit în exteriorul cetății tocmai datorită fostei sale meserii.


Spiritele de la Castelul Banffy din Bonțida

În 1944, castelul a fost folosit ca spital militar de către germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În acea perioadă, în clădire au fost găzduiți mai mulți soldați care erau răniți sau pe patul de moarte, unii dintre aceștia chiar pierzându-și viața acolo. Urmele acestui spital militar improvizat au rămas extrem de vizibile în clădirea care a fost jefuită și apoi incendiată de armata nemțească, iar ruinele acesteia au rămas adăpostul perfect pentru spiritele celor căzuți la datorie.

Se spune că aceste fantome apar din când în când în diferite părți ale castelului. Asemenea vedenii se spune că apăreau inclusiv copiilor care se jucau în zonă, în timp ce vegheau animalele cu care ieșeau la păscut.

 

CITEȘTE ȘI

Pădurea Hoia Baciu, de la legendă, la adevăr. De ce copacii au forme atât de ciudate?

abonare newsletter