Actualitate

La mall, certificatul verde e OBLIGATORIU. Arafat face clarificări

Câteva restricții au fost omise în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial, astfel că de luni certificatul verde în mall-uri nu a mai fost verificat. Raed Arafat, șeful DSU, a venit cu clarificări în acest sens și a declarat că s-a întocmit o nouă hotărâre, care va impune obligativitate certificatului verde în momentul în care este publicată.

 

 


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de luni o nouă hotărâre prin care stabileşte o serie de excepţii privind accesul persoanelor nevaccinate în instituţii publice sau centrele comerciale, dar și care clarifică situația noilor restricții.

 


Câteva dintre noile restricții au fost omise sau scrise greșit în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial.

Spre exemplu, nu se specifica exact că în mall-uri (centre comerciale) se va putea intra numai cu certificatul verde.


Raed Arafat, șeful DSU, a făcut clarificări în ceea ce privește noile restricții. El susține că au existat neînțelegeri juridice, dar imediat după ce noua hotărâre va fi publicată, în mall-uri nu se va mai putea intra fără certificat verde. 

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de guvern care s-a emis au fost unele diferențe care pot să spun că au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat anumite chestii care trebuie să fie clarificate. În hotărârea care s-a emis astăzi și care va intra în vigoare imediat când se publică, scrie care vor fi măsurile care se vor schimba:


În primul rând, în centrele comerciale (nu veți găsi cuvântul mall nicăieri pentru că nu este o definiție juridică pentru că nu există mall în legislație, există centre și parcuri comerciale). Au existat și în hotărârea trecută la articolul 6, alineatul 3, dacă nu mă înșel, dar unde din nou din cauza aspectelor juridice erau încadrate într-o categorie în care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50% sau 100% persoane. Noi avem o regulă clară de intrare la mall, controlată prin certificat verde - vaccinare sau trecere prin boală. Astfel, a fost corectată această situație, clarificată. Deci la mall-uri, la intrare la centrele comerciale este obligatorie verificarea certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală”, a spus Raed Arafat într-un briefing de presă, organizat după ședința de guvern de luni. 

Cine poate intra în mall fără certificat verde?

Totuși, în noua hotărâre de luni s-au adăugat și câteva excepții de la regula. Raed Arafat a explicat cine nu va avea nevoie de certificat verde atunci când intră în mall:


„Se va permite accesul prin excepție în centrele și parcurile comerciale pentru persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate, de intrare, deplasare și ieșire din centru. Adică se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat astfel: se intră, se vaccinează, se iese.

Mai e o excepție pentru mall-urile care au în ele servicii publice administrative, cum este de exemplu la pașapoarte. Acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte sau la centrul de servicii comunitare care există în interiorul mall-ului”, a spus Arafat.

Prin aceeaşi hotărâre s-a aprobat exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid şi a următoarelor categorii:

- participanţii în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine şi siguranţă publică;
- participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale sau administrativ-jurisdicţionale;
- persoanele care necesită acces la servicii medicale şi prestaţii sociale;
- persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Certificatul verde nu e obligatoriu în magazine alimentare și farmacii

Șeful DSU a mai declarat că singurele magazine în care se va putea intra fără certificat verde sunt cele alimentare. Totodată, farmaciile sunt exceptate de la regulă pentru că sunt esențiale:

„Referitor la accesul la alte magazine, decât cele alimentare. Atenție, în mall la magazine alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală. Însă, în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare, la centrele care vând alimente, doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator economic care comercializează alte produse se intră cu certificat verde, dar aici exceptăm farmaciile”, a mai spus Arafat.

Școli private, închise. Certificat verde, obligatoriu în hoteluri

Raed Arafat a mai specificat și că certificatul verde devine obligatoriu la cazarea în hoteluri, măsură prevăzută în noua hotărâre:

„Activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, adică certificat verde (pentru cazare în hoteluri, în pensiuni ș.a.m.d.).”

Totodată, școlile private vor fi nevoite să se închidă. Elevii vor putea face școala online, dar nu vor putea participa fizic la cursuri:

„La nivelul școlilor private, care este un subiect foarte important de clarificat. Măsura a fost prevăzută în hotărârea CNSU pe care ați primit-o data trecută, dar nu s-a translatat în hotărârea de guvern. Acuma prevede că activitatea cu prezența fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie , unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară. Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă. Nimeni nu-i oprește să facă online pentru școlile private, dar nu cu prezență fizică”, a precizat Arafat într-un briefing de presă, organizat după ședința de guvern.

CITEȘTE ȘI:

Noile restricții se aplică de AZI. Restaurante, închise la ora 21:00. Masca, obligatorie peste tot. VEZI LISTA

 

Angajații de mall-uri și restaurante NU trebuie să fie vaccinați: „Nu avem cum să-i obligăm”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter