Actualitate

Când se va afla dacă noua tulpină sud-africană Covid-19 este rezistentă la vaccin? Transmiterea, prin aer și la această variantă

În acest moment se efectuează teste pentru a se depista efectul vaccinurilor anti-Covid la noua tulpină a virusului. Profesorul UBB de sănătate publică Răzvan Cherecheș explică care sunt următorii pași în criza care pândește România.

Urmează să fie depistat efectul vaccinurilor la noua tulpină sud-africană. Urmează să fie depistat efectul vaccinurilor la noua tulpină sud-africană.

„Așteptăm rezultatele testelor privind efectul vaccinurilor asupra tulpinii - cam în două săptămâni ar trebui să avem primele rezultate”, a precizat Răzvan Cherecheș.

El a explicat că transmiterea la tulpina sud-africană este tot prin aer, ceea ce impune în continuare respectarea măsurilor privind masca de protecție, ventilația, distanțarea și testarea rapidă în masă.


„Continuăm să ne vaccinăm, tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate, iar vaccinurile reduc simptomele severe și decesele. Extindem și întărim utilizarea certificatului verde ca să îi protejăm pe cei nevaccinați de infecție”, a mai spus profesorul din cadrul UBB.

Noua tulpină, de cinci ori mai infecțioasă

El a mai declarat că noua tulpină ar putea fi de cinci ori mai infecțioasă decât tulpina Delta.


„Dacă datele inițiale se confirmă - noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta - creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, a atras atenția Cherecheș.

Riscul de transmitere a noii variante a virusului, numită Omicron, este „de la ridicat la foarte ridicat”. Aceasta a fost detectată iniţial în Africa de Sud, riscul de a se răspândi și în Europa fiind considerabil, a anunţat vineri seară agenţia de sănătate a UE.


Până în acest moment, în afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

CITEȘTE ȘI:

Varianta sud-africană a COVID-19 a ajuns în Europa. Primul caz, confirmat în Belgia

Românii care vin din țări din sudul Africii vor intra în carantină pentru 14 zile

Ultimele Stiri
abonare newsletter