Actualitate

Festivalul „Raza Soarelui”, înapoi la tradiţie

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/19_ziua/06 mos craciun festival anual de colinde ceanu mare raza soarelui _sc_008.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />15 grupuri de colindători au adus Vestea Naşterii Domnului la Ceanu Mare.

 

Ca în fiecare an, în seara de Crăciun, nevăzut, cerul se uneşte cu pământul prin glasurile copiilor care aduc vestea că Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a întrupat, că S-a născut din Fecioara Maria, într-o iesle din Betleemul Iudeii, acum mai bine de 2000 de ani.


Vreme de câteva ceasuri, acest mesaj a răsunat prin gurile copiilor de gimnaziu, reunite pe scena Festivalului – concurs „Raza Soarelui” de la Ceanu Mare din judeţul Cluj.

Festivalul-concurs se desfăşoară anual, adunând laolaltă grupuri de colindători din toată ţara. Îndrumaţi de dascălii lor, elevi din judeţele Cluj, Alba, Sibiu, Dâmboviţa, Constanţa şi Hunedoara s-au adunat la Ceanu Mare pentru a aduce Vestea cea Mare.


Grupurile de copii s-au adunat încă de dimineaţă la Căminul Cultural din Ceanu Mare. Chiar dacă afară era frig şi ceaţă, chipurile lor iradiau veselie: a venit şi Moş Crăciun, cu un sac doldora de cadouri.

„Se apropie Crăciunul, iar noi dorim să îl sărbătorim aşa cum se cuvine. Festivalul acesta este ocazia cea mai bună ca să îl păreaslăvim pe Hristos”, a declarat Virgil Păcurar, primarul comunei Ceanu Mare.


La ora 11, primul ansamblu, Renaşterea Cluj, a început colindul. În sala Centrului Cultural s-a lăsat o tăcere pioasă. Cu mic cu mare, de la copii şi până la oameni bătrâni, toată lumea cânta colinde.

„Vin în fiecare an să ascult colindul copiilor. Este cel mai frumos lucru care se poate întâmpla, acum, în prag de sărbători”, a spus Ana Luduş, o localnică, în vârstă de 65 de ani.


„Într-o lume în care kitsch-ul şi arta, indiferent de forma ei de manifestare, par a se confunda, pe modesta scenă a festivalului de la Ceanu Mare s-a ivit o rază de soare, dătătoare de speranţă că şcoala românească din mediul rural îşi are încă menirea ei -  aceea de a face cunoscută şi iubită tradiţia şi obiceiurile lăsate de moşi strămoşi”, a declarat Virgil Păcurar.

„E foarte frumos aici la voi. Noi venim de câţiva ani la festival şi ne place să cântăm. Este aşa cum spune profesoara noastră. Aducem vestea cea bună”, a spus la rândul său Lenuţa Truşcă, în vârstă de 9 ani, venită la Ceanu Mare tocmai din Constanţa.


Cadouri pentru copii

După fiecare colind, Moş Crăciun a împărţit copiilor cadouri – mere şi nuci, ca în bătrâni. „Este o tradiţie veche pe care încercăm să o păstrăm fără pată. Încercăm să ne aducem aminte cum au fost sărbătorile odinioară, când nu existau fel de fel de jucării strălucitoare, care ademenesc copiii şi îi fac să uite de adevăratul spirit al sărbătorilor”, a explicat primarul comunei Ceanu Mare.

Juriul a acordat diplome de participare la toţi concurenţii, iar primarul Virgil Păcurar a oferit şi premii în bani, câte 100 de lei, pentru fiecare câştigător al premiului I.

Cei care s-au bucurat cel mai mult au fost copiii – peste 200, veniţi din toate colţurile ţării, care s-au întrecut în colinde şi voie bună.

„Poate, fără să realizeze, publicul acestui spectacol s-a primenit sufleteşte prin colind, aşa încât copii, elevi, adulţi au format un tot plin de căldură sufletească, în aşteptarea Naşterii Domnului. Este cea mai mare sărbătoare creştină, oamenii se pregătesc din timp să o întâmpine, se curăţă de păcate, prin post şi rugăciune. Colindele, care urmează firesc zilelor de post, ne aduc aminte de bucuria sărbătorilor şi a naşterii lui Hristos”, a spus Nicolae Petruţa, directorul şcolii din Ceanu Mare.

Anul viitor, invitaţi din străinătate

La ce-a de-a zecea ediţie, care se va desfăşura anul viitor, primarul Virgil Păcurar vrea să invite şi ansambluri de peste hotare. „Îmi doresc ca acest festival să capete conotaţii internaţionale. Anul viitor vom invita mai multe formaţii din Ungaria şi sperăm, din Polonia”, a declarat Virgil Păcurar.

Festivalul „Rază de soare” s-a încheiat cu multe cadouri de la Moş Crăciun, pentru copii, dar şi pentru cei mari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter