Externe

Probleme bugetare în Ungaria. Viktor Orbán taie din banii pentru Apărare.

Ungaria intenționează să reducă cheltuielile cu apărarea pe fondul problemelor bugetare.

Viktor Orbán vrea să reducă cheltuielile cu apărarea din cauza problemelor bugetare|Foto: Orbán Viktor - Facebook Viktor Orbán vrea să reducă cheltuielile cu apărarea din cauza problemelor bugetare|Foto: Orbán Viktor - Facebook

 

 


Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui să suporte o parte mai mare din costurile cu apărarea statelor membre ale alianţei, va reveni în postul de preşedinte al SUA.

CITEȘTE ȘI: 
Budapesta nu a plătit amenda de 200 de milioane de euro, stabilită de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din cauza măsurilor anti-migrație. Banii ar putea fi recuperați din subvenția UE alocată Ungariei.

Potrivit planului fiscal pentru 2025, publicat săptămâna aceasta, Ungaria intenţionează să reducă cheltuielile cu apărare până la sub 2% din Produsul Intern Brut, de la un nivel ţintă de 2,2% din PIB în acest an. De asemenea, cheltuielile militare ar urma să fie mai mici şi în termeni nominali în 2025, comparativ cu 2024.


Probleme bugetare în Ungaria, pe fondul unei economii slabe

Diminuarea cheltuielilor cu apărarea în Ungaria, ţară care se confruntă cu probleme bugetare, contrastează cu cheltuielile crescute din alte state membre NATO din Europa de Est, precum ţările baltice sau Polonia, care alocă apărării peste 3% din PIB, din cauza îngrijorărilor crescute cu privire la securitatea lor după invazia rusească din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană dă în judecată Ungaria pentru legea suveranității

Confruntat cu o economie slabă, premierul ungar Viktor Orban are dificultăţi în a crea spaţiul de manevră necesar pentru a putea oferi stimulente înainte de alegerile parlamentare din 2026, care se prefigurează a fi cele mai disputate de la revenirea la putere a lui Orban în urmă cu 14 ani.


Presiunile la adresa autorităţilor de la Budapesta s-au intensificat şi ca urmare a faptului că Executivul comunitar a reintrodus în acest an procedura de deficit excesiv împotriva Ungariei, din cauza derapajului fiscal, iar agenţiile de rating au avertizat că există riscul unei retrogradări dacă Guvernul ungar va relaxa obiectivele bugetare.

Guvernul condus de Orban a majorat cheltuielile cu apărare începând din 2018, când aloca pentru apărare doar 1% din PIB. Între timp, au fost semnate mai multe contracte mari de achiziţii precum cele pentru noi tancuri Leopard de la firma germană Rheinmetall AG, noi avioane de vânătoare Gripen de la grupul suedez Saab AB şi un sistem de apărare aeriană americano-norvegian. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Declarația finală a Summitului NATO: Sprijin pentru regiunea Mării Negre și Republica Moldova. Suport militar de 40 de miliarde de euro oferit Ucrainei, „pentru anul viitor”.

De ce întoarcerea lui Donald Trump este un dezastru pentru Europa

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, critici voalate la adresa lui Viktor Orban, care responsabilizează Ucraina pentru războiul declanșat de Rusia. „I-ați învinui vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”

abonare newsletter