Actualitate

Primele fonduri pentru achiziționarea brățărilor electronice de monitorizare a agresorilor

15.000 de kituri de monitorizare electronică a agresorilor urmează să fie achiziționate până în 2025.

15.000 de kituri de monitorizare electronică a agresorilor urmează să fie achiziționate până în 2025. 15.000 de kituri de monitorizare electronică a agresorilor urmează să fie achiziționate până în 2025.

 

 


Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii pentru operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), urmând ca până în 2025 să fie achiziţionate 15.000 de kituri de monitorizare electronică, prin care se va asigura protecţia victimelor violenţei domestice şi tragerea la răspundere a agresorilor, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

 


Odată cu operaționalizarea SIME (Sistem informatic de monitorizare electronică), agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice la mână sau la gleznă care vor fi monitorizate, astfel încât ordinele de protecție nu vor mai fi încălcate, arată, într-o postare pe Facebook, deputatul PNL Radu Moisin.

„În ședința de Guvern de astăzi (miercuri - n.red.) s-a aprobat nota de fundamentare privind necesitatea efectuării cheltuielilor pentru proiectul de investiții, „Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”. Proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, inițiat de PNL, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților în 2021, cu 310 voturi «pentru». Odată cu operaționalizarea SIME (Sistem informatic de monitorizare electronică), agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice la mână sau la gleznă care vor fi monitorizate, astfel încât ordinele de protecție nu vor mai fi încălcate. Potrivit notei de fundamentare anexată la HG, finanțarea proiectului va fi realizată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne. Valoarea estimată a proiectului este de 240.975 mii lei (cu TVA inclus) și cuprinde achiziționarea infrastructurii de tip hardware, software, respectiv asigurarea a 15.000 mii de kit-uri pentru monitorizarea electronică până în 2025”, a transmis deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.


În România la fiecare 10 secunde o persoană este victimă a violenței domestice. Chiar și cu ordine de protecție, mulți români nu sunt în siguranță, 20% dintre măsurile dispuse de instante fiind încălcate. Din a doua parte a acestui an, agresorii vor putea fi monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice, dar numai în cadrul unui proiect pilot care va cuprinde Bucureștiul și alte trei județe.

„Pentru început, proiectul pilot, care se va întinde pe o perioadă de patru ani şi va cuprinde în primă etapă verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse în condiţiile legii pentru ordinele de protecţie provizorii, respectiv ordinele de protecţie şi ordinele europene de protecţie. Precizez faptul că, începând cu anul 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de Legea 146/2021, aşa cum bine ştiţi, vorbim despre exercitarea măsurilor de control judiciar sau control judiciar pe cauţiune, executarea măsurii arestului la domiciliu sau supraveghere la distanţă privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate”, a mai declarat Bode, citat de Agerpres.


Pentru operaţionalizarea SIME în acest an au fost prevăzute în bugetul MAI fonduri în valoare de 32 de milioane de lei, pentru achiziţia a 964 de kituri de monitorizare şi a infrastructurii harware şi software.

„În următoarele, estimăm noi, 3 luni de zile vom realiza procedurile de achiziţie, prin dialog competitiv şi după ce realizăm aceste achiziţii, vom operaţionaliza, în trei judeţe şi municipiul Bucureşti, acest proiect-pilot. Încă nu am luat o decizie, sunt mai mulţi factori care vor concura la o decizie. Vrem să avem, pe de o parte, judeţe cu număr ridicat de astfel de situaţii, în acelaşi timp vrem să vedem şi cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranţă un judeţ de la graniţa României, deci sunt mai mulţi factori care vor concura la decizia finală, pe care noi o vom prezenta public, evident, şi cu siguranţă vom avea acest proiect-pilot implementat în a doua parte a anului 2022. Pentru următorii trei ani, efortul bugetar va include achiziţia unui număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică. Am încredere că, prin operaţionalizarea acestei infrastructuri de monitorizare, se creează un mecanism eficient şi necesar, care va contribui la limitarea violenţei domestice, un fenomen care mutilează destine şi lasă urme adânci în socitate”, a explicat ministrul Bode.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate. Ce realizări a avut?

Ultimele Stiri
abonare newsletter