Actualitate

FOCAR de pestă porcină africană într-o localitate din Cluj. Vezi ce măsuri de urgență au fost luate

A fost depistat un focar de pestă porcină africană în localitatea Sântioana din comuna clujeană Țaga. Proprietarul deținea un număr de 10 porci.

Focar de pestă porcină în comuna Țaga din Cluj. Focar de pestă porcină în comuna Țaga din Cluj.

 

 


În urma situației depistate, s-au dispus mai mule măsuri, printre care informarea populației cu privire la focarul identificat.

 


De asemenea, se asigură dezinfectoare rutiere la toate intrările și ieșirile de pe proprietatea pe care a fost identificat focarul și va fi supravegheată starea de sănătate a mistreților din zonă, pe o distanță cuprinsă între 3 și 10 km.

A fost stabilită o zonă de protecție pe o rază de câțiva km, fiind vizate localitățile: Mahal, Lunca Bontului, Târgușor, Santejude Vale, Fizeșu Gherlii, Țaga, Diviciorii Mari, Bont, Sânmartin, Santejude, Sâmboieni, Sacalaia, Diviciorii Mici, Cutca, Puini, Gherla, Mințiu Gherlii, Nasal, Pădureni, Hasdate (județul Cluj) și Sânicoară (județul Bistrița-Năsăud).


Măsuri aplicate în zone învecinate:

Dacă în localitățile vizate se vor depista cazuri de pestă porcină africană, se va proceda la respectarea următoarelor măsuri:

- Toți porcii din exploatație vor fi uciși de îndată sub control oficial
- Carcasele porcilor morți sau uciși vor face obiectul îngropării sub supraveghere oficială
- Carnea porcilor sacrificați în în cursul perioadei situate între intoducerea probabilă a bolii în exploatație va fi confiscată
- După eliminarea porcilor, adăpostul acestora precum și toate zonele vor fi dezinfectate
- Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație și nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea autorizării competente


În ceea ce privește focarul deja depistat în Sântioana, Primăria Țaga va asigura o echipă de manipulare a cadavrelor utilaje pentru săpare și extracție cadavre, folii protectoare, substanțe dezinfectante.

 

CITEȘTE ȘI:

Pesta porcină africană face ravagii în România. O fermă cu peste 20.000 de capete se confruntă cu un focar

abonare newsletter