Actualitate
Ce trebuie să știe utilizatorii trotinetelor electrice? Amenzi USTURĂTOARE și noi reguli de circulație
Trotinetele electrice au reapărut pe străzile Clujului. Totul despre noile reguli de circulație și amenzile pe care utilizatorii imprudenți le riscă.
Reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice din Cluj-Napoca
Odată cu sosirea primăverii, și trotinetele electrice de închiriat au reapărut pe străzile municipiului. Utilizatorii trotinetelor riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă regulile de circulație impuse de autorități. Regulilor prevăzute în Codul Rutier li se adaugă prevederile regulamentului local de folosire a trotinetelor electrice, adoptat anul trecut la Cluj-Napoca, prima administrație locală din România care a trasat reguli clare pentru utilizarea, parcarea și circulația cu trotinete electrice.
Reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice din Cluj-Napoca
În 2021, a fost aprobat regulamentul pentru folosirea trotinetelor electrice. Regulamentul prevede o serie de măsuri care trebuie respectate de firmele de închiriere a trotinetelor, dar și de utilizatorii acestora în oraș. Nerespectarea acestora poate fi sancționată cu amenzi care pot ajunge la câteva sute de lei.
Potrivit Regulamentului aprobat în Consiliul Local din Cluj, trotinetele electrice nu pot fi parcate pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, în perimetrele din jurul stațiilor de autobuz, al trecerilor de pietoni și al intersecțiilor.
De asemenea, autoritățile pot stabili un număr fix de trotinete care pot exista în oraș, iar firmele operatoare trebuie să transmită în timp real date cu privire la numărul de utilizatori și itinerariile parcurse.
Circulația trotinetelor în oraș
Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete și pe benzile de autobuz, respectiv pe carosabil, dar nu și pe trotuare, conform legislației rutiere, a subliniat primarul Clujului.
„Reiau ce am spus: sunt un susținător al mobilității alternative, dar nu în orice condiții, nu în condiții de haos, nu în condiții în care să pui în pericol siguranța pietonilor, a celor care circulă normal și civilizat pe trotuare în Cluj-Napoca. Putem conviețui dacă fiecare respectă regulile jocului. Ori acest Regulament vine să facă ordine. Ești amendat dacă nu respecți regulile, dar în același timp îți este permis să utilizezi instrumentul trotinetei electrice dacă, repet, o faci în conformitate cu prevederile legale. Sper ca prin aceasta să aducem sub control această situație și în oraș toată lumea să poată conviețui”, a declarat primarul Emil Boc, în 2021.
Amenzi pentru utilizatorii trotinetelor electrice
Pe lângă amenzile cuprinse între 200 și 400 de lei pentru amplasarea necorespunzătoare a trotinetelor, respectiv neridicarea la timp a trotinetelor electrice, Consiliul Local a mai aprobat, printr-un alt proiect, și costurile pe care le vor plăti utilizatorii care lasă aceste vehicule în locuri interzise, ori operatorii care nu le ridică în maximum 2 ore.
Se vor percepe taxe de aproximativ 90 de lei pentru operațiunea de ridicare a trotinetei, respectiv aproape 20 de lei pe zi, pentru operațiunea de depozitare. Modalitatea de taxare este similară cu cea pentru mașinile parcate în locuri interzise, unde tarifele sunt mult mai mari, respectiv de 247 de lei + TVA pentru ridicare, 170 de lei pentru transport și 43 de lei pe zi pentru depozitare.
Regulamentul de utilizare al trotinetelor electrice a fost realizat după ce, în 2020, câteva sute de trotinete electrice au fost aduse în oraș de către companii private, existând controverse cu privire la modul de folosire al acestora, în special în parcuri sau pe trotuar, respectiv cu privire la locurile unde sunt lăsate de utilizatori.
Noi reguli pentru trotinete, în Codul Rutier
Duminică, 27 februarie, au intrat în vigoare noi reguli pentru șoferi și trotinete electrice. Astfel, riscă sancţiuni între 870 lei și 1.160 lei utilizatorii de trotinete electrice care nu respectă următoarele prevederi:
- conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament;
- conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă;
- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicaţiilor ori dispoziţiilor poliţistului rutier;
- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta;
- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligaţiei de a circula cu viteză redusă, a obligaţiei de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligaţiei de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată.
Accidente în care au fost implicate trotinete electrice, la Cluj
Pe parcursul ultimilor doi ani, mai multe accidente rutiere au fost provocate sau au implicat utilizatori de trotinete electrice de închiriat, în Cluj-Napoca. Între acestea, amintim următoarele:
- Tânără pe trotinetă, rănită în urma unui accident cu un taxi
O tânără pe trotinetă a ajuns la spital, în 11 septembrie 2021, după ce s-ar fi deplasat pe interzis și a intrat într-un Taxi în zona podului Garibaldi. Șoferul taxiului a explicat că se deplasa regulamentar, când tânăra a intrat cu viteză în aripa dreaptă a mașini, a plonjat pe parbriz și ulterior a căzut în fața mașinii.
- Tânără de 21 de ani, lovită de taxi pe Calea Mănăștur
În 17 iulie, o tânără de 21 de ani care circula pe trotinetă a fost lovită de un taxi, pe Calea Mănăștur, zona centrului comercial Platinia. Tânăra ar fi circulat neregulamentar, pe sens invers, fiind dusă ulterior la spital.
- Bărbat pe trotinetă, lovit de un TIR
Tot în iulie 2021, un bărbat care se deplasa cu trotineta a fost lovit de un TIR în zona Iulius Mall din Cluj-Napoca. Din informațiile IPJ Cluj, se pare că șoferul de TIR nu l-a observat pe bărbatul cu trotineta și l-a acroșat în zona unei treceri de pietoni.
- Un tânăr pe trotinetă s-a rostogolit pe strada Republicii
În iunie 2021, un accident cu trotineta a avut loc pe strada Republicii, la coborâre. Un tânăr s-a rostogolit pe strada Republicii din Cluj-Napoca după ce a căzut de pe o trotinetă electrică. Acesta a coborât strada cu viteză, iar la un moment dat s-a dezechilibrat și a căzut.
- Un clujean băut a ajuns la spital după ce a căzut de pe trotinetă
În octombrie 2020, un bărbat de 47 de ani care se deplasa cu o trotinetă electrică pe strada Bulevardul Nicolae Titulescu s-a dezechilibrat și s-a lovit de partea carosabilă. Acesta a fost testat de către polițiști cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate, potrivit IPJ Cluj.
CITEȘTE ȘI: