Actualitate

Studiu de fezabilitate pentru CULOAR VELO pe malul Someșului, de la Gilău la Apahida

Clujenii vor putea ajunge cu bicicleta din Gilău în Apahida, pe un culoar dedicat ce va fi amenajat între patru localități de-a lungul râului Someș, în următorii ani.

Foto: Somes Delivery Foto: Somes Delivery

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că o licitație pentru realizarea documentației pentru culoarul velo Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Apahida ar putea fi lansată în luna aprilie. Pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos și a activității fizice, proiectul își propune să reducă traficul rutier între aceste localități. 

 


Cele trei comune vor semna luna aceasta un acord de asociere cu municipiul Cluj-Napoca pentru realizarea documentației necesare realizării acestui proiect.

 


„Un proiect foarte important este aprobarea asocierii cu comunele Gilău, Florești și Apahida pentru realizarea unui coridor de mobilitate pietonal și velo de-a lungul Someșului. Este un proiect extrem de important, care pune în practică Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030. Prin acest proiect dorim să încurajăm mișcarea și folosirea mijloacelor de transport alternativ. Aprobăm acordul de asociere, în luna martie vor aproba și celelalte commune, iar în luna aprilie putem lansa licitația pentru studio de fezabilitate și vom vedea apoi cum putem obține finantare din fonduri europene și pentru acest proiect”, a declarat primarul Emil Boc luni, în ședința consiliului local Cluj-Napoca.

Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS, cea care a propus la începutul anului un amendament pentru realizarea documentației tehnice pentru pista de biciclete la nivel metropolitan, a salutat demersul primăriei.


„Unul dintre amendamentele Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS la bugetul local pe 2022 a fost acceptat: documentație tehnică pentru pista de biciclete la nivel metropolitan (Gilău, Florești, Cluj, Apahida). Așa cum arată acum va fi una dintre cele mai lungi din țară și, mai important, dintre cele mai circulate. Proiectul de asociere se votează la începutul săptămânii viitoare în consiliile locale la nivel metropolitan, licitația se lansează in aprilie. 

Cea mai mare problemă rămâne În zona Companiei de Apă, unde noi am cerut, la limita gardului, o fâșie de cinci sau zece metri, sub versant, dar nu a fost acceptată. Vom milita în continuare pentru acest tronson, pentru ca nu vrem ca obiectivul pistei metropolitane să fie cuplat cu altul mult mai nebulos, al centurii, care nu știm când începe și când sau dacă va fi realizată vreodată.


Documentația tehnică nu este garanție pentru executie si astfel sa ne apropiem mai tare de apă în weekenduri, să circulăm si altfel decât cu mașina la lucru, să avem în viitorul apropiat un culoar verde albastru, dar e un inceput important.  Noi ne vom mobiliza primavara asta și in cadrul Someș Delivery la Apahida, alături de Asociația Mini Mass, Clujul Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Pro Apahida și alți parteneri pentru a vedea cât de important e să fim aproape de apă sau chiar în apă. 

Vom fi cu biciclete, la plimbare și alergare, cu caiace și canoe, la amenajările provizorii ale studenților la arhitectură, la discuții despre cum vrem să arate acest culoar la nivel metropolitan, pentru că pista e doar un liant ca să ne apropie de râu, de spatii verzi care se pot crea, de posibile arii naturale urbane viitoare, în fine de locuri pe care le putem numi acasă”, au transmis reprezentanții Asociației SOS.

CITEȘTE ȘI:

A început curățarea Someșului! Cauciucuri și gunoaie găsite de autorități

abonare newsletter