Actualitate

25 de mașini arse, după un incendiu de vegetație, în Mureș. Se poate întâmpla oricând în Cluj, unde sunt zeci de incendii zilnic

Un incendiu de vegetație uscată scăpat de sub control a ars aproape 30 de mașini în Mureș. Un astfel de eveniment poate să aibă oricând loc și la Cluj, având în vedere că zilnic sunt înregistrate zeci de incendii de vegetație.

25 de mașini arse, după un incendiu de vegetație, în Mureș. Se poate întâmpla oricând în Cluj, unde sunt zeci de incendii zilnic/ foto: Facebook - Info Trafic Targu Mures 25 de mașini arse, după un incendiu de vegetație, în Mureș. Se poate întâmpla oricând în Cluj, unde sunt zeci de incendii zilnic/ foto: Facebook - Info Trafic Targu Mures

 

 


Un incendiu de vegetaţie uscată care s-a propagat, marţi, la un centru de dezmembrări auto din localitatea Viforoasa a distrus 25 de maşini, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş.

 


„Incendiul este localizat, în urma acestuia au fost afectate 25 de autoturisme. Se acţionează în continuare pentru lichidare”, a precizat ISU Mureş.

La faţa locului intervin pompierii militari din cadrul Detaşamentului Târgu Mureş, cei de la Punctul de Lucru Sovata şi pompierii voluntari din cadrul SVSU Sângeorgiu de Pădure, SVSU Ghindari şi SVSU Bălăuşeri.


Se poate întâmpla oricând la Cluj

Un astfel de incident se poate întâmpla oricând și în județul Cluj, având în vedere că pompierii sunt solicitați să intervină la zeci de incendii de vegetație zilnic.

În numai trei zile, în weekend, pompierii clujeni au participat la peste 50 de incendii de vegetație în județ.


De asemenea, marți au fost înregistrate peste 20 de incendii de vegetație uscată, iar unul dintre cele mai puternice a fost în Sopor, unde flăcările au fost imense.

Pompierii îi roagă pe clujeni să fie atenți atunci când ard vegetația fiindcă incendiile de acest fel reprezintă un pericol mare, care poate să afecteze și păduri și case din apropiere:


„Deși incendiile de vegetație par situații ușor de gestionat, intervenția pompierilor este necesară în aceste cazuri pentru a evita extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse și apoi lăsate nesupravegheate. Drept dovadă, majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză probabilă utilizarea focului deschis de către persoane neidentificate. Cu alte cuvinte, incendiile de vegetație sunt un pericol ce trebuie conștientizat!”

Reguli pentru arderea vegetației uscate

Arderea miriștilor, vegetației uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens, potrivit ISU Cluj.

Pentru a putea arde vegetația uscată trebuie, totodată, respectate următoarele reguli:

1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;

2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare;

3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

4. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetației uscate şi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

CITEȘTE ȘI:

Peste 20 de incendii de vegetație au avut loc astăzi, în Cluj. Zi „de foc” pentru pompieri. VIDEO

Incendiu puternic la Pata Rât: „Clujule, nu uita, Pata Rât e fața ta!”. FOTO

abonare newsletter