Actualitate
Oportunități de finanțare pentru centrale fotovoltaice prin PNRR (P)
Având în vedere perioadele de amortizare destul de îndelungate, investițiile în sistemele de panouri fotovoltaice pot părea descurajante, mai ales în aceste perioade incerte.
Sursa foto: FreepikCu toate acestea, lipsa de capital sau prioritizarea CAPEX-ului înspre alte investiții nu ar trebui să fie o barieră în calea deblocării unui avantaj competitiv.
Planul Național de Redresare și Reziliență prin Pilonul I. Tranzița verde, sprijină investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate, exceptate de la notificarea ajutorului de stat.
Acest program de finanțare se adresează societăților, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate care au ca activitate, între altele și producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu în cadrul societății sau grupului de societăți) corespunzătoare diviziunii 35: "Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat", clasa CAEN 3511 Producția de energie electrică.
Proiectele finanțate în cadrul acestei operațiuni pot fi de tipul: proiecte de realizare de noi capacități de producere a energiei electrice, atât pentru furnizarea de energie în rețeaua de transport şi distribuție cât şi pentru consumul propriu, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (eoliană și solară), fiecare proiect cuprinzând o singură tehnologie (solară sau eoliană), nefiind eligibile proiectele care cuprind ambele tehnologii.
Aceste proiecte pot include instalații de stocare a energiei electrice, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.
Un alt program de finanțare, de această dată dedicat doar companiilor mici și mijlocii (IMM) și operatorilor economici din domeniul HORECA, este Electric Up.
Prin intermediul acestuia se oferă până la 100.000 euro/beneficiar (100% nerambursabil) pentru:
- Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru consum propriu, cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp;
- Și cel puțin o stație de încărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.
Companiile care doresc să depună un proiect pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă au nevoie și de servicii de audit energetic și management energetic, necesare în toate etapele proiectului: înscriere, depunere, implementare și monitorizare post-implementare.
Programul de finanțare se desfășoară în perioada 2020 - 2026, în mai multe cicluri de finanțare.
Se estimează că următoarea sesiune de proiecte se va deschide în prima parte a anului 2022.
CITEȘTE ȘI: