Actualitate
România, ca după bombardamente! Incendierile de miriști devin „sport național” și poluează aerul, mai ales la Cluj. FOTO
Întreaga Românie, dar în special zona Clujului, a devenit „roșie” din cauza incendierilor de miriști și deșeuri care poluează aerul. Harta țării arată ca după bombardamente.
România, ca după bombardamente! / Sursă foto: Facebook - Octavian Berceanu
Punctele roșii de pe hartă, din fotografia atașată articolului, deși arată ca bombardamente, sunt de fapt incendieri de miriști văzute din sateliții NASA.
monÎn România aceste incendii sunt extrem de dese în ultima perioadă, încât pare că incendierea de miriști devine „sport național”, spune fostul șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu:
„Romania și Ucraina ard de Mama. Punctele roșii înregistrate de către satelitii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de miriști, așa cum fac tracii de 2000 de ani. Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar in Africa Centrala și în unele țări cu vegetație luxuriantă in care oamenii ard jungla pentru a obține terenuri agricole.
Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de miriști și deșeuri au devenit sport national, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe miriști decât în primii ani de după Revoluție, la un loc”, a spus Octavian Berceanu pe pagina sa de Facebook.
Aceste incendieri poluează grav aerul pe care îl respirăm:
„E firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenușă. Cenușa aceasta așteaptă o adiere de vânt ca cea de azi și este toată în aer, gata să colinde pe sute de km”, a mai spus fostul șef la Garda de Mediu.
De asemenea, cei care iși incendiază terenul în această perioadă, dacă sunt prinși, vor pierde subvenția APIA.
„Incendierile și arderile de deseuri trebuie să devină infracțiuni așa cum sunt considerate în toată Europa. Azi, în România, ca să identifici autorul de miriști e aproape imposibil, doar dacă ești primarul localității ai șanse. P.S. dacă incendiezi terenul pe care îl cultivi pierzi subvenția de la APIA, adică banii care vin gratis. De aceea nici Poliția Română și nici primarii nu sunt dornici să incrimineze votanții și să strice liniștea satului, iar costurile cu deplasările ISU ar fi imputate tot făptașilor”, a adăugat Berceanu.
Situația e gravă și la Cluj
Putem să vedem atât pe hartă, cât și în viața reală, că situația arderilor de miriști este gravă și la Cluj, unde pompierii în decurs de 2-3 zile intervin la stingerea a peste 50 de incendii de vegetație, iar unele dintre ele destul de grave.
Chiar ieri, 24 martie 2022, centrul INFOTRAFIC al Poliției a informat șoferii că un incendiu de vegetație a fost pornit în zona Pata Rât, fiind atât de mare încât vizibilitatea în trafic a scăzut mult, din cauza fumului. Flăcările s-au extins chiar până la drum, pe Centura Vâlcele-Apahida. În zonă, în timpul incendiului, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident în care trei mașini s-au lovit. Din fericire, în urma impactului nu au existat victime, ci numai pagube materiale.
De asemenea, un alt incendiu a fost pornit joi de un clujean în zona străzii Sf. Ioan din Cluj-Napoca. Incendiul s-a extins până la liziera Pădurii Făget, dar, din fericire, pompierii au ajuns la timp și au reușit să țină situația sub control, înainte ca o tragedie să aibă loc.
Deși de obicei persoanele care incendiază terenuri sunt destul de greu de prins, polițiștii au identificat făptașul în cazul incendiului din zona Făget și au deschis un dosar penal pe numele său.
CITEȘTE ȘI: