Actualitate

Cluj și alte 4 județe, afectate de vânt și ploile puternice: beciuri inundate, copaci doborâți

În urma ploilor puternice care au avut loc în Cluj și alte câteva județe din țară, mai mulți copaci au fost doborâți pe carosabil și multe beciuri au fost inundate.

foto: arhivă foto: arhivă

 

 


Vântul şi ploile însemnate cantitativ au produs, în ultimele 24 de ore, efecte la nivelul a 18 localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Covasna şi Vaslui.

 


„În toate zonele afectate de vremea rea, pompierii au acţionat pentru degajarea mai multor copaci căzuţi pe carosabil, precum şi pentru evacuarea apei acumulate într-o curte şi 27 de beciuri. Pentru protecţia cetăţenilor, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor imediate de vreme severă, au fost emise 14 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Potrivit sursei citate, la această oră nu mai sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice.


Concomitent cu gestionarea fenomenelor de vreme rea, salvatorii au acţionat pentru stingerea a 77 de incendii, 35 dintre acestea au fost arderi necontrolate la mirişti şi vegetaţie uscată, fiind afectate aproximativ 75 ha suprafeţe de teren.

În Cluj nu au fost înregistrate pagube însemnate, spun cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj:


„Echipajele noastre au intervenit pe parcursul zilei de ieri la situații unde au fost semnalate inundații de amploare redusă. A fost vorba despre curți ale gospodăriilor, anexe gospodărești sau beciuri, în urma cărora nu s-au înregistrat pagube însemnate.  Astfel am primit solicitări în localitățile Dej, Gherla, Gârbău, Chinteni, Iclozel și Bunești”, a transmis ISU Cluj.

47 de intervenții SMURD la Cluj

Pompierii au acţionat şi în alte 187 intervenţii, în sprijinul comunităţilor.

„În cursul ultimelor 24 de ore, peste 1.200 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe astfel de cazuri au fost gestionate în zona Bucureşti-Ilfov (268), urmată de judeţele Timiş (55), Sibiu (52), Mureş (47) şi Cluj (47)”, arată sursa citată.

Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în nouă cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, patru persoane şi-au pierdut viaţa.

Pe lângă aceste situaţii, pompierii continuă acţiunile desfăşurare în sprijinul autorităţilor din zonele de graniţă şi implicit a cetăţenilor ucraineni veniţi în România, prin activităţi specifice din zona de frontieră.

De asemenea, în data de 25 aprilie, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 477 de pompieri şi 229 de mijloace tehnice. „Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate”, precizează IGSU.

CITEȘTE ȘI:

Parcare subterană, INUNDATĂ după furtună în Cluj. Mașini distruse de garduri prăbușite și copaci căzuți

Vremea rea a produs din nou PAGUBE la Cluj. Acoperișuri doborâte, avarii la rețeaua de gaz și copaci rupți de vijelie. FOTO

abonare newsletter