Actualitate

Europa de Est se aliază pentru a reduce dependența de gazele rusești. România și Bulgaria, decizie de colaborare

Ţările din Europa de Est se aliază pentru a dezvolta proiecte şi a împărţi resursele, în vederea contracarării dominaţiei Rusiei pe piaţa gazelor şi a reduce dependenţa UE livrările ruseşti.

Ţările din Europa de Est se unesc pentru a contracara dominația Rusiei pe piața gazelor. Sursă foto: pixabay.com. Ţările din Europa de Est se unesc pentru a contracara dominația Rusiei pe piața gazelor. Sursă foto: pixabay.com.

 

 


Un gazoduct între graniţele Greciei şi Bulgariei ar urma să fie finalizat până în iunie, obiectivul fiind de a asigura celor două ţări şi vecinelor lor acces la noile conectări la reţea.

 


Noul gazoduct vine în contextul în care Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Gazoductul de 240 milioane de euro va lega oraşul Komotini din Grecia de oraşul Stara Zagora din centrul Bulgariei. Proiectul este finanţat de ţările implicate şi de UE.


Între timp, liderii Bulgariei şi României au anunţat planuri de a colabora pentru a reducerea presiunea Rusiei asupra pieţei gazelor.

CITEȘTE ȘI:

Preţul gazelor naturale a urcat în Europa după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria

abonare newsletter