Actualitate

Ziua mondială a libertății presei, sărbătorită în fiecare an la 3 mai

Ziua internațională a libertăţii presei este celebrată în fiecare an la data de 3 mai.

3 mai - Ziua mondială a libertății presei / Foto: depositphotos.com 3 mai - Ziua mondială a libertății presei / Foto: depositphotos.com

 

 


În perioada 2-5 mai 2022, UNESCO şi Republica Uruguay vor găzdui Conferinţa internaţională anuală a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei într-un format hibrid la Punta Del Este, din Uruguay.

 


În cadrul reuniunii se va aborda impactul erei digitale asupra libertăţii de exprimare, a siguranţei jurnaliştilor, dar şi asupra accesului la informaţii şi confidenţialitate. Vor fi elaborate recomandări concrete pentru abordarea acestei provocări. Pe lângă participarea directă, toate sesiunile vor fi transmise în direct prin intermediul unei platforme online.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În 2022, Ziua mondială a libertăţii presei va reuni părţile interesate, cum ar fi factori de decizie, jurnalişti, reprezentanţi mass-media, activişti, manageri de securitate cibernetică şi experţi juridici pentru a explora aceste probleme şi a găsi soluţii concrete pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de controlul exagerat asupra libertăţii presei şi a vieţii private, potrivit site-ului events.unesco.org.


Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:

„Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, menţionează site-ul www.timeanddate.com.


Începând cu 1997, Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an, cu ocazia acestei zile, unei persoane, organizaţii sau instituţii ce se remarcă prin contribuţia esenţială la apărarea sau promovarea libertăţii presei, oriunde în lume. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa. Juriul internaţional este alcătuit din 14 jurnalişti profesionişti şi directori de publicaţii din toată lumea.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

19 aprilie, Ziua mondială a poeziei și minții creative. Ziua este dedicată persoanelor care au marcat istoria prin inovație și artă

Ce sărbătorim pe 11 aprilie? Este ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

abonare newsletter