Actualitate

Speranţa de viaţă în UE, încă sub nivelul din 2019. România, printre țările care au înregistrat scăderi

Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană în anul 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, a anunţat biroul de statistică al UE.

Comparaţia datelor pre-pandemice arată că speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani/ FOTO: pixabay.com Comparaţia datelor pre-pandemice arată că speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani/ FOTO: pixabay.com

 

Eurostat a raportat date preliminare pentru 2021 care arată că pandemia a avut un efect negativ, speranţa de viaţă la naştere scăzând în aproape jumătate din statele membre ale UE, într-o comparaţie anuală faţă de 2020.


 

Cele mai grave scăderi ale speranţei de viaţă au fost raportate pentru Slovacia şi Bulgaria, cu scăderi de -2,2 ani, urmate de Letonia cu -2,1 ani şi Estonia cu -2,0 ani, comparativ cu 2020.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



Într-o a doua comparaţie a datelor faţă de 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 în Europa, Luxemburg a fost singurul stat membru al UE în care speranţa de viaţă a crescut cu +0,1 ani, potrivit Eurostat.


Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană în anul 2021/ FOTO: ec.europa.eu

În cadrul aceleiaşi comparaţii de dinaintea pandemiei, între 2019 şi 2021, Eurostat nu a constatat nicio schimbare în ceea ce priveşte speranţa de viaţă în Malta şi Suedia, dar speranţa de viaţă este în continuare negativă pentru toate celelalte state membre ale UE.

Comparaţia datelor pre-pandemice arată că speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi Româniacu -2,7 ani, potrivit datelor Eurostat.

Biroul de statistică al UE defineşte speranţa de viaţă la naştere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale.

 

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, primul loc pe țară la speranța de viață, la salarii și la numărul de salariați

abonare newsletter