Actualitate

Insectele care au terorizat Clujul vara trecută s-au întors. Cum ne protejăm de tigrul de platan?

În vara anului 2021 un „nou” tip de insectă a „împânzit” Clujul. Oamenii se plângeau că acestea se prind de haine și sunt în număr foarte mare, dar și că înțeapă. În ultimele zile prin municipiul Cluj-Napoca au putut fi zărite, din nou, aceste insecte.

Odată ce timpul s-a încălzit, micii inamici au început să-și facă simțită prezența/ FOTO: Valentin Lungu - Facebook Odată ce timpul s-a încălzit, micii inamici au început să-și facă simțită prezența/ FOTO: Valentin Lungu - Facebook

 

Chiar dacă numărul lor nu este atât de mare în această perioadă, micile insecte care au terorizat Clujul în vara anului 2021, numite și tigrul de platan s-au întors. Odată ce timpul s-a încălzit, micii inamici au început să-și facă simțită prezența.


 

Specialiștii spun că Tigrul platanului sau cum este cunoscut sub denumirea științifică Corythucha ciliata este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est, iar prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa.  În România tigrul de platan a apărut în anul 2010 și este activ doar în timpul zilei la temperaturi de peste 30 de grade.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Specialistul entomolog Elena Iorgu a explicat la Digi24 în urmă cu un an că nu se cunoaște ce anume determină această specie să înțepe oamenii.

 „Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan”, explică entomologul.


Cum scăpăm de insecte?

Insecta aceasta se înmulțește mai mult în lunile iulie și august în zonele urbane sau în parcuri unde sunt plantați platani. Ea se răspândește cu ușurință peste tot, nu doar în spațiile verzi, ci și în balcoane, pe terase și în case.

Tigrul platanului a devenit rezistent la soluțiile de combatere a acestora, o soluție pentru ca acestea să dispară fiind reducerea numărului de platani plantați în orașe. 


Cum ne protejăm de tigrul de platan?

Ca și în cazul țânțarilor, trebuie să avem îmbrăcăminte deschisă și vaporoasă, iar mâinile și picioarele să fie acoperite. 

Înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine și verificate zonele care sunt cele mai expuse.

Cum tratăm ciupiturile acestor insecte?

În cazul în care suntem înțepați de acest tip de insectă și pe acea zonă pielea se înroșește, medicii recomandă să ne spălăm cu apă şi săpun și să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic.

Cel mai important lucru este să nu ne scărpinăm în zona mușcată pentru a nu produce răni ulterioare.

 

CITEȘTE ȘI:

INVAZIE de insecte necunoscute, în tot Clujul. Cum se numesc și ce avertizează medicii? VIDEO

Țânțarul de tufiș asiatic, descoperit la Cluj-Napoca. Insecta răspândește boli tropicale în România

abonare newsletter