Actualitate

Curtea de Conturi pune tunurile pe ANAF să înceapă controalele la influenceri și vloggeri. 1,6 miliarde euro minus la buget!

Curtea de Conturi arată o gaură de 1,62 miliarde de euro în ceea ce privește colectarea veniturilor de către ANAF. La începutul anului, Fiscul anunța controale la vloggerii, bloggerii și youtuberii din România.

Cei mai de succes influenceri si vloggeri ar urma sa plateasca taxe la stat. Sursa foto:depositphotos.com Cei mai de succes influenceri si vloggeri ar urma sa plateasca taxe la stat. Sursa foto:depositphotos.com

 

Creatorii de conținut au intrat în vizorul Fiscului. De la vloggeri, bloggeri și până la youtuberi, toți cei care își câștigă existența din online trebuie să plătească taxe la stat. Inspectorii ANAF au descoperit că unii nu și-au declarat venituri de milioane de lei. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Mai mult, Curtea de Conturi arată că „performanța colectării veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF a fost puternic afectată în anul 2020 de pandemia de COVID-19, veniturile bugetului general consolidat colectate de ANAF fiind cu 8.048,49 milioane lei mai reduse decât cele colectate în anul 2019”.

„Ca urmare a verificărilor s-a constatat că nu au fost respectate, în totalitate, principiile legalității în situațiile în care au fost identificate deficiențe în activitatea unor structuri organizatorice ale entității. Organele fiscale nu au identificat și nu au notificat contribuabilii care au depășit pragul de scutire pentru înregistrarea ca plătitori de TVA. Astfel, de cele mai multe ori, veniturile potențiale sunt rezultatul inacțiunii organelor fiscale sau al exercitării deficitare a atribuțiilor. De asemenea, în anul 2020 au fost constatate numeroase deficiențe în exercitarea atribuțiilor de colectare a creanțelor fiscale prin activitatea de executare silită, determinate, în principal, de îndeplinirea cu întârziere a procedurilor prevăzute de Codul de procedură fiscal”, arată Curtea de Conturi.


Curtea de Conturi precizează că ANAF trebuie să dezvolte o aplicație informatică internă „dedicată monitorizării și investigării activităților generatoare de venituri impozabile în domeniul comerțului electronic și a activităților din mediul online generatoare de venituri (blogguri, vlogguri, Youtube etc.)”.

„Aspectele deficitare, relevate în urma misiunilor de audit la structurile teritoriale ale ANAF, influențează în sens negativ performanța administrației fiscale și, astfel, volumul veniturilor colectate la bugetul general consolidat este inferior potențialului. Recomandăm dezvoltarea infrastructurii IT a ANAF și a unei aplicații informatice interne dedicate monitorizării și investigării activităților generatoare de venituri impozabile în domeniul comerțului electronic și a activităților din mediul online, generatoare de venituri (blogguri, vlogguri, Youtube, Instagram etc.)”, transmit auditorii Curții de Conturi.


Doar că din iarnă de când ANAF a anunțat controale și până în prezent, nu s-a schimbat mare lucru, cel puțin la nivelul județului Cluj. 

Monitorul de Cluj a contactat câțiva dintre cei mai cunoscuți influenceri și youtuberi din oraș, care spun, la unison, că nu au primit nicio înștiințare de la ANAF sau vreun control în ceea ce privește declararea veniturilor.


„Am vazut și noi declarațiile din iarnă referitor la controale, dar până în prezent nu am primit nicio înștiințare de la ANAF despre declararea veniturilor”, a declarat unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România, care a preferat să rămână anonim pentru a nu „atrage ANAF-ul în controale”.

„Doar de la anumite sume în sus ne poate obliga statul să plătim taxe la stat”, ne-a declarat un influencer.

CITEȘTE ȘI:

De ce nu a mers Facebook, Instagram și WhatsApp? Explicațiile specialiștilor

Profesorii clujeni, somați de ANAF să plătească IMPOZIT PE MEDITAȚII. Ce alte categorii de persoane sunt vizate?

Au început controalele la benzinării. ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei fac verificări. Ciucă: „Nu voi permite nimănui să profite”

abonare newsletter