Administrație
UMB a reluat lucrările pe șantierul Autostrăzii Transilvania Zimbor - Nădășelu, după o săptămână de „pauză”
Constructorul UMB a reluat lucrările pe șantierul lotului Zimbor - Nădășelu al Autostrăzii Transilvania, după o săptămână de inactivitate.
UMB a reluat lucrările pe șantierul Autostrăzii Transilvania Zimbor - Nădășelu, după o săptămână de „pauză”
Constructorul român și-a reluat activitatea pe șantierul Autostrăzii Transilvania, după ce a suspendat lucrările timp de o săptămână, a anunțat Ministerul Transporturilor. Este vorba despre lotul dintre Nădășelu și Zimbor, singurul proiect în execuție cu fonduri prin PNRR în prezent. În urmă cu o săptămână, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a oprit activitatea pe șantier, în așteptarea Ordonanței de Urgență care să permită suplimentarea contractelor cu 40-50 % pentru a acoperi creșterea prețurilor la materialele de construcții.
Forța de muncă, bitumul, combustibilul, agregatele minerale, energia electrică și gazele, utilajele și echipamentele, construcțiile metalice și cimentul sunt cele 10 elemente pe baza cărora Ministerul Transporturilor permite suplimentarea contractelor pentru a acoperi creșterea puternică a prețurilor la materialele de construcții. Săptămâna trecută, Guvernul a emis ,,Ordonanța UMB “, act normativ care completează OUG 64/2022 cu formula polinomială pe care a cerut-o UMB, scrie Economedia.
România a schimbat legislația pentru a acoperi creșterea prețurilor
Ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susține că România este singura țară din Uniunea Europeană care a schimbat legislația pentru a acoperi creșterea accelerată a prețurilor la materialele de construcții.
„Mecanismul de ajustare pe care l-am propus este unul nou, care presupune luarea în considerare a zece preţuri la materiale, manoperă, noi le-am spus în limbaj de specialitate, elemente de cost semnificative pentru care Institutul Naţional de Statistică va urmări evoluţia acestor preţuri, astfel încât, de acum înainte, ajustările de preţ să urmărească componentele de cost care au loc la proiectele de infrastructură ce se derulează pe şantiere, iar din simulările făcute aceste ajustări de preţ vor determina creşteri la situaţiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40 şi 50 la sută”, a arătat ministrul.
El a oferit şi câteva preţuri la materialele de pe şantiere:
„La oţel de la 4.400 de lei pe tonă la 5.700 de lei pe tonă, bitum de la 2.250 de lei pe tonă la 3.200 de lei pe tonă. Deci aceste creşteri semnificative au determinat ca acest mecanism, care era cuprins în ordonanţa iniţială, să fie adaptat mecanism nou pentru contractele pe care le avem, pentru proiectele de infrastructură să fie adaptat la proiectele pe care le avem în derulare şi aplicat pentru contractele de lucrări încât să acoperim creşterile de preţ şi să ne putem derula proiectele de infrastructură în bune condiţii”, a declarat Marcel Boloș.
CITEȘTE ȘI: