Administrație

Tișe taie 1 mil. € de la „marea asfaltare”. De la „ambiția de a moderniza toate drumurile” la „nu se vor realiza lucrările la nivelul estimărilor”

La începutul acestui an, Consiliul Județean Cluj, prin vocea președintelului Alin Tișe, se lăuda că va continua „seria investițiilor în infrastructura rutieră a județului”, alocând fonduri „extrem de consistente”, respectiv 75.000.000 de lei. La nici jumătate de an distanță, același Tișe anunță că lucrările nu se vor putea realiza la nivelul estimărilor și că o parte din banii alocați la drumuri merg către alte instituții ale forului județean.

 

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din această lună se află un proiect privind rectificarea bugetului general pe anul 2022. Reamintim că, forul județean a aprobat în 10 februarie 2022, bugetul general propriu al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1.558.000.000 lei. 


„Bugetul local al județului este de 915.000.000 lei, din care 57% este destinat dezvoltării iar 43% funcționării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, respectiv 521.550.000 lei, un procent important revine cofinanțării proiectelor europene, diferența fiind folosită pentru implementarea investițiilor proprii și ale instituțiilor subordonate, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor județene și pentru spitalele publice din județ”, arăta instituția la acea dată.

Între timp, mai multe spitale și școli din județ și din Cluj-Napoca au făcut cereri către Consiliul Județean pentru suplimentarea bugetelor, astfel că instituția condusă de Alin Tișe a hotărât să taie din banii destinați infrastructurii.


„Analizând execuția bugetară a cheltuielilor la capitolul «Transporturi», unde sunt cuprinse cheltuielile cu întreținerea și repararea drumurilor județene, se constată posibilitatea disponibilizării sumei de 4.906.000 lei din cauza faptului că procedura de achiziție a fost în derulare în anul 2022 și nu se vor putea realiza lucrările la nivelul estimărilor. Sumele propuse pentru suplimentarea bugetelor instituțiilor de sub autoritatea Consiliului Județean vor fi acoperite din suplimentarea veniturilor din proprietate cu suma de 409.000 lei (redevențe miniere) și din disponibilizarea sumei de 4.906.000 lei de la «Transporturi».”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat în această săptămână.

Cum se impart banii și cine a cerut și primit bani în plus

  • Școala Gimnazială Specială C.R.D.E.I.I (Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată) a solicitat sprijin financiar în sumă de 400.000 pentru reparații curente curtea școlii, având în vedere deteriorarea foarte mare a gardului existent și a curții, ca urmare a lucrărilor de reabilitare termică a clădirii școlii.
  • Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa a solicitat sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei pentru achiziționarea a 750 mc lemne de foc. 
  • Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” Câmpia Turzii a cerut 10.000.000 lei pentru achiziționarea unui aparat de rezonanță magnetică, „absolut necesar pentru creșterea calității actului medical”. Consiliul Județean a aprobat doar 1.000.000 lei pentru Spitalul din Câmpia Turzii.
  • Spitalul Municipal Gherla a cerut și a primit fonduri pentru achiziționarea unui computer tomograf în sumă de 1.000.000 lei, „pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale și creșterea siguranței actului medical”. 
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 45.000 lei pentru reabilitare centrală termică prin înlocuirea cazanelor la Pavilion A.
  • Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a solicitat sprijin financiar în sumă de 400.000 lei în vederea realizării DALI-ului și a unei părți din execuția lucrării aferentă instalației de climatizare pentru blocul operator
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca solicită suplimentarea fondurilor primite de la Consiliul Județean Cluj cu suma de 1.000.000 lei, pentru finalizarea obiectivelor de investiții „Modernizare spații în ambulatoriul integrat al SCBI Cluj-Napoca în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale” suma de 717.000 lei și achiziție „Lifturi Spital” suma de 283.000 lei. 
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a solicitat 900.000 lei fonduri pentru achiziționarea unui microscop confocal, „absolut necesar Clinicii de Dermatologie, datorită importanței specialității și a nevoii de depistare precoce a cancerului cutanat, acesta fiind printre cele mai frecvente neoplazii la oameni”. 
  • Liceul Special pentru Deficienți de Vedere  Cluj- Napoca  solicită suplimentarea prevederilor bugetare din venituri proprii cu suma de 1.000 lei (provenită din donații și sponsorizări) și utilizarea ei la asistență socială. 
  • Filarmonica de Stat Transilvania Cluj solicită suplimentarea  bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 cu suma de 150.000 lei din venituri proprii, deoarece au fost încasate suplimentar venituri proprii față de prevederile la perioadă și utilizarea lor la „bunuri și servicii”. 
  • Direcția de Administrare și Exploatare a Stadionului Cluj Arena solicită redistribuirea sumei de 595.000 lei de la „Bunuri și servicii” la „Cheltuieli de capital”, pentru achiziția de lucrări în vederea edificării  a 10 containere modulare/căsuțe pentru târguri/evenimente și realizare racord electric. 

Ce lucrări anunța CJ în februarie 2022 la drumuri

Consiliul Județean Cluj susținea la începutul anului că în programul de întreținere sunt prevăzute intervenții „pe nu mai puțin de 53 de sectoare de drumuri județene, în timp ce programul de investiții prevede continuarea lucrărilor deja începute”. 


„În acest sens, în anul 2022 vor fi reluate lucrările pe patru drumuri județene iar pe un altul vor debuta în acest an. Totodată, vor continua și lucrările de reabilitare a 5 poduri cuprinse în rețeaua rutieră aflată în administrarea forului administrativ județean. În plus, Consiliul Județean Cluj a depus spre finanțare prin programul guvernamental «Anghel Saligny» cereri a căror valoare nerambursabilă solicitată este de aprox. 90 de milioane de euro. Sunt vizate, astfel, 17 obiective de infrastructură, din care 13 drumuri județene în lungime de cca. 80 km și patru poduri. La acest moment, aproximativ 90% din totalul celor 1.250 de km de drumuri județene se prezintă în condiții corespunzătoare desfășurării circulației rutiere, beneficiind de cel puțin un strat de asfalt”, se arăta în documentul citat.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj 


Până la finalul acestui an ne propunem un plan extrem de ambițios, acela de a asfalta toate drumurile și sectoarele de drumuri județene care nu dispun în acest moment de un strat de asfalt. Vorbim, astfel, de circa 100 de km. În paralel, ne dorim să extindem în cât mai multe localități programul de modernizare a trotuarelor și acceselor în curțile gospodăriilor situate de-a lungul drumurilor județene" (10 februarie 2022)

CITEȘTE ȘI:

Drumul Apahida-Cojocna intră în reparații. Este prevăzută și asfaltarea

Au început lucrările de asfaltare pe DN16 - Bărăi, între Cluj și Mureș. GALERIE FOTO

Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul județean 103G Tureni, o rută alternativă spre Cheile Turzii

abonare newsletter