Administrație
Cât ne costă funcționarea Centrului de Deșeuri?
Consilierii județeni vor aproba tarifele de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Cluj-Napoca.
Clujenii deja plătesc mai mult pentru ridicarea gunoiului, fiind taxați suplimentar dacă nu sortează deșeurile reciclabile. Modificarea de tarif vine ca urmare a deschiderii primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, unde vor fi depozitate gunoaiele din tot județul.
Potrivit Consiliului Județean, tarifele serviciului public de operare a C.M.I.D. Cluj-Napoca încheiat între UAT județul Cluj și S.C. Supercom S.A. sunt următoarele
- Tarif preluare deșeuri municipale reziduale în vederea depozitării (Tarif depozitare): 248.29 lei/tonă fără TVA;
- Tarif preluare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării (Tarif sortare): 0,54 lei/tonă fără TVA;
- Tarif preluare deșeuri amestecate în vederea tratării în TMB (Tarif TMB): 100,58 lei/tonă fără TVA.
„În baza contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a C.M.I.D. Cluj-Napoca, județul va încasa o redevență anuală, constituită astfel: pentru operare depozit– 2.686.676 lei/an; pentru operare stație de sortare – 478.465 lei/an; pentru operare TMB – 1.042.585 lei/an. Redevenţa va fi transferată trimestrial, până la data de 30 a primei luni după trimestrul aferent plăţii respective, cu excepţia ultimului an de operare, în care ultima plată se va realiza înaintea încetării de drept a contractului, prin expirarea duratei acestuia. Valoarea anuală a redevenței este de 4.207.726 lei, iar valoarea totală a redevenței, raportat la durata contractului ( n.n. 10 ani) este de : 42.077.260 lei”, arată Consiliul Județean Cluj.
Licitație, contestație, semnare contract
În aprilie 2020, Consiliul Județean (CJ) Cluj a inițiat licitația în vederea atribuirii contractului de concesiune având ca obiect „Delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj”.
În decembrie 2021, SC Supercom SA a câștigat licitația, dar împotriva rezultatului procedurii a fost formulată contestație de către SC Eco Sud S.A.
În februarie 2022, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) a respins ca nefondată, contestaţia formulată de Eco Sud SA, în contradictoriu cu forul județean, în calitate de autoritate contractantă, fapt pentru care UAT județul Cluj a încheiat contractul cu ofertantul declarat câștigător S.C. Supercom SA.
„În aprilie 2022, instanța de judecată a menţinut în întregime decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În acest context contractul încheiat cu ofertatul declarat câștigător S.C. Supercom S.A., urmează a fi executat conform obligațiilor asumate de către ambele părți”, transmite CJ Cluj.
CITEȘTE ȘI: