Administrație
De ce am plăti mai mult doar gunoiul? Măturatul străzilor şi deszăpezirea, mai scumpe şi ele!
Dacă în luna iunie s-a scumpit ridicarea gunoiului, acum, la început de august, se pregătesc noi tarife şi pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire. Motivul e bine cunoscut şi anume ineficienţa Centrului de Deşeuri.
Consilierii locali vor aproba modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare stradală şi deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, sector I, prestată de SC Supercom SA. Sectorul I este constituit din cartierele Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu, Dâmbul Rotund, Central- parţial
Vorbim aici de măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, alături de curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ.
În noiembrie 2020 a fost încheiat contractul de salubrizare stradală şi deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, sector I, cu SC Supercom SA.
„Încheierea de către Consiliul Judeţean a contractului de operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a dus la modificarea tarifului de depozitare a deşeurilor de la 168,91 lei/tonă fără TVA la 248,29 lei/tonă fărăTVA, fapt care a determinat o creştere a tarifului total de tratare şi depozitare a deşeurilor în cuantum de 30,8%. Până la data intrării în exploatare a staţiei de tratare mecanico-biologică din cadrul CMID, activitatea de tratare a deşeurilor şi relocarea acestora la CMID este efectuată de către RADP Cluj-Napoca”, este justificarea Primăriei pentru aprobarea noilor preţuri de salubrizare stradală şi deszăpezire.
Serviciul de salubrizare stradală presupune următoarele activităţi: măturat mecanizat carosabil şi trotuare, măturat manual carosabil şi trotuare, spălat caroabil şi trotuare, stropitul carosabilului, întreţinerea curăţeniei, curăţat manual rigole, curăţat ocazional afişe, vopsele, uleiuri, graffiti, curăţat manual zăpada şi gheaţa, încărcat şi transportat zăpadă şi gheaţă, pluguit, combaterea poleiului.
Mai mult, în luna iulie, RADP a comunicat Primăriei noul tarif de sortare şi depozitare a deşeurilor la CMID în valoare de 336,74 lei/tonă fără TVA, „compus din 248,29 lei/tonă fărăTVA tariful de depozitare la CMID, 61,9 lei/tonă fărăTVA tariful de tratare a deşeurilor pe platforma RADP şi 26,55 lei/tonă fără TVA tariful de relocare a deşeurilor de pe platforma RADP la CMID”.
„Ţinând cont de faptul că de la data încheierii acordului cadru şi până în prezent nu a operat nicio ajustare sau modificare a tarifelor practicate, operatorul de salubritate a solicitat modificarea tuturor tarifelor justificând creşterea cheltuielilor cu o medie de 33,41% pe o perioadă de trei luni consecutive, creştere datorată în principal modificărilor semnificative ale cheltuielilor materiale (combustibil, energie, piese de schimb, consumabile), cheltuieli cu munca vie (faţă de momentul licitaţiei creşterea salariului minim pe economie cu aproximativ 14%) şi creşterea cheltuielilor cu depunerea la rampă”, se arată în documentele municipalităţii.
Supercom primeşte bani şi de la Primărie şi de la CJ
Reamintim că în februarie 2022, Supercom a câştigat şi contractul de concesionare a serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. În această lună, Supercom a cerut de la Consiliul Judeţean tarifele pentru operarea Centrului de Deşeuri, cerere care a fost aprobată.
Potrivit Consiliului Județean, tarifele serviciului public de operare a C.M.I.D. Cluj-Napoca încheiat între UAT județul Cluj și S.C. Supercom S.A. sunt următoarele:
- Tarif preluare deșeuri municipale reziduale în vederea depozitării (Tarif depozitare): 248.29 lei/tonă fără TVA;
- Tarif preluare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării (Tarif sortare): 0,54 lei/tonă fără TVA;
- Tarif preluare deșeuri amestecate în vederea tratării în TMB (Tarif TMB): 100,58 lei/tonă fără TVA.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca
„În privința curățeniei, pot să vă spun că orașul nostru stă cu fruntea sus fără a fi perfect, departe de mine gândul de a spune că e un oraș care să mă mulțumească. Se vede un salt calitativ a ceea ce înseamnă salubrizarea stradală față de ceea ce a fost anterior. Oameni care vin din Europa apreciază curățenia, eu repet, încă nu sunt mulțumit. Noua licitație pe care am făcut-o se pare că a făcut diferența față de ce am avut în trecut”.
CITEȘTE ȘI: