Administrație
Pista de biciclete care leagă Gilău de Apahida pe malul Someșului, finanțată de Ministerul Mediului
Pista de biciclete pe malul Someșului, care va lega Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida, ar urma să primească finanțare de la Ministerul Mediului,
Pista de biciclete care leagă Gilău de Apahida pe malul Someșului, finanțată de Ministerul Mediului / Foto: Somes Delivery
Într-o conferință de presă susținută la Cluj, primarul Emil Boc și ministrul Mediului Tanczos Barna au discutat despre finanțarea culoarului velo Gilău-Apahida de-a lungul malului Someșului.
Proiectul pistei de biciclete, de aproximativ 75 km lungime, ar urma să primească finanțare de la Ministerul Mediului:
„Așteptăm să fie depus în sesiunea pe care o vom deschide la AFM - Administrația Fondului pentru Mediu. Avem bugetul aprobat, avem ghidul în consultare deja. Trimitem și la ARM - Asociația Română de Mediu. Avem un buget consistent pentru pistele de biciclete finanțate prin AFM. Dar prima dată trebuie să facem reorganizare și creștere de capacitate instituțională în AFM ca să poată să și gestioneze proiectul ulterior. Banii sunt pregătiți, ghidul este pregătit, și anul acesta cu siguranță se scoate și la licitație acel buget pentru pistele de biciclete”, a declarat Tanczos Barna.
Proiectul se află acum în licitație, spune Emil Boc: „Gilău-Florești-Cluj-Apahida, pe malul Someșului, un culoar verde-albastru, pietonal și velo. Acum am încheiat asocierea cu localitățiile respective. Este în licitație proiectul.”
Proiect „fanion” pentru Cluj
Când va fi gata, clujenii vor putea ajunge cu bicicleta din Gilău în Apahida, pe un culoar dedicat ce va fi amenajat între patru localități de-a lungul râului Someș, în următorii ani. Pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos și a activității fizice, proiectul își propune să reducă traficul rutier între aceste localități.
Emil Boc a precizat, la momentul lansării licitației pentru realizarea studiilor necesare pentru amenajarea culoarului, că acest proiect este unul „fanion” pentru municipalitate, urmând să conecteze Cluj-Napoca de zona metropolitană.
„Culoarul velo-pietonal reprezintă unul dintre proiectele fanion ale Planului de Mobilitate Durabilă 2021-2030 și se alătură marilor proiecte de infrastructură (metrou și centură metropolitană) ale orașului. Obiectivul culoarului de mobilitate nemotorizată este de a conecta municipiul Cluj-Napoca cu zona sa metropolitană. În materie de mobilitate urbană, coridorul va oferi o alternativă viabilă transportului cu mașina personală și va fi o atracție în sine pentru cei aflați în căutarea unor activități de agrement. Astfel, râul Someș se transformă într-un element natural valoros care contribuie la dezvoltarea orașului din două perspective: cea ecologică și cea a mobilității sustenabile”, a declarat edilul.
Valoarea estimată a proiectului este de 1,41 milioane de euro (7.050.000 de lei), iar durata contractului este de 18 luni.
CITEȘTE ȘI: